Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

"Црна књига" Луке Трипковића у издању Бооке

 Црна књига је моћан узбудљив роман једног од најталентованијих писаца српске сцене Луке Трипковића. Даје нам интригантну визију српског друштва у блиској будућности. У овој држави на граници одумирања, пуноправној чланици реформисане Европске уније, кроз судбине јунака, и осврт на њихову породичну историју сада већ несталог грађанског слоја, плете се циничан омаж Југославији и откривају узроци пропасти којој данас сведочимо.

Иза основних елемената приче – високе корупције и скривених токова новца политичких елита, заташкавања истраге убиства уз помоћ таблоида и бекства у свет виртуелне реалности у покушају да се сачува разум пред стварношћу која људе окружује – заправо се крије сентиментална повест породице јунакиње романа, Сене, и њена људска дилема: да ли бити успешна у оваквом свету, или се, попут својих предака, упустити у узалудну борбу с њим?

Елементи узбудљивог трилера, историјске фикције, дистопије и потресне љубавне приче преплићу се у овај жанровски амалгам пекићевске поетике, правећи од Црне књиге роман који упозорава да од дрвећа више не видимо шуму, и да смо надомак краха тековина света за које су наши преци били спремни да погину.

Лука Трипковић је рођен 1989. године у Ваљеву. Студирао је филозофију и сликарство. Дипломирао је 2014. године у класи професора Милете Продановића. Рукопис његовог првог романа Осмех под гором маслиновом награђен је 2016. године местом у едицији „Прва књига“ Матице српске. Тај роман је потом уврштен у ужи избор за НИН-ову награду и одабран од српског селектора Владимира Арсенића за регионалну награду „Меша Селимовић“.

 Извор: Боока