Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Јелена Ленголд добитница Андрићеве награде

Андрићева награда за 2016. годину припала је Јелени Ленголд за књигу приповедака "Рашчарани свет" у издању београдског "Архипелага" саопштио је жири за доделу овог важног признања у Задужбини Иве Андрића.

Жири који је донео одлуку о овој нагарди сачињавали су Милета Аћимовић Ивков, Александар Јовановић и Петар Б. Арбутина.

Осим награђене књиге у ужи избор за награду ушли су наслови "Списаск сеновитих ствари" Милана Мицића и "Љубави Силвије Плат" Александре Мокрањац.

Милета Аћимовић члан жирија за доделу награде казао је Танјгу да је реч о приповедачу који је стекао идентитет и глас поузданог и доброг књижевника.

"Јелена Ленголд је обрађивала теме из нашег непосредног окрижења. Љубав, патња, стрепња, саосећање, посвећеност, однос са најближима...дакле све оне вредности за које човек сматра да су му нужне, а које му у данашњем свету недостају. Њена реченица је ефектна, кратка, стил избрушен и дорађен." казао је Аћимовић.

Александар Јовановић председник жирија напоменуо је да је реч целовитој књизи која је обојена истом атмосфером.

У образложењу жирија пише да се књига Јелене Ленголд састоји од десет приповедака у којима се гради интимистички свет, обојен интелектуалном скепсом, евокацијом и потребом за љубављу.

"Полазећи од модела класично схваћене приче, ауторка је својим приповедањем учинила драгоцени искорак у савременој српској прози" пише у саопштењу.