У четвртак, 5. октобра 2017. с почетком у 18 часова у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг 1, II спрат) биће представљена књига др Зоје Бојић „Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури“ у издању Завода за уџбенике и издавачке куће „Досије студио“.


О књизи ће, поред ауторке, говорити: Драгољуб Којчић, директор и главни уредник, проф. др Милош Арсенијевић, рецензент, др Мирјана Глигоријевић Максимовић, рецензент и проф. др Слободан Г. Марковић.

О књизи

Ова књига је настала као резултат много година рада на читању и разумевању античких текстова о уметности. После двадесетак година проучавања, Витрувије, О архитектури је изашла на српском језику године 2009. Следили су, у издањима истих издавача, Плиније Старији, О уметности 2011. и Филострати, О сликарству, 2015. године. Један део једног кратког људског века тако је био посвећен сазнавању о античкој историографији уметности, али је заправо то сазнавање засновано на преко две хиљаде година дугом коришћењу тековина античке историографије уметности. У овој књизи се тако, поред писаца и уметника европске антике, појављују као епизодне личности и Тицијан, Веласкез, Рубљов, Пикасо и други од којих и многи непознати уметници који су били творци ремек-дела античке и византијске уметности. Пре свих, уметници тих каснијих епоха подсећају нас на вредност и значај постулата уметности европске антике које су нам, свако на свој начин, пренели Витрувије, Плиније Старији, Филострат Старији и Филострат Млађи и Калистрат у својим записима.

Из рецензија

Приступ др Зоје Бојић својој теми је јединствен не само у нашој науци већ у далеко ширим оквирима. Савремена наука укључује анализе само појединачних текстова античких историографа уметности како их је Зоја Бојић дефинисала и то најчешће не из перспективе историје односно теорије уметности... Аутор успева да комплексни материјал европске далеке прошлости представи на начин доступан читаоцима који не морају да детаљно познају античку историју уметности и књижевности.

Проф. др Милош Арсенијевић Универзитет у Београду, Филозофски факултет

 

Српски народ се може подичити великим студијама-синтезама као што је Историја хеленске књижевности коју је написао М.Н. Ђурић. Др Зоја Бојић не само да је снажно допринела очувању и развоју те традиције, већ је проучавањем и превођењем Витрувија, Плинија Старијег и Филострата и сада са делом Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури дала допринос којим се ни многи тзв. ,,велики народи“ не могу подичити.

Проф. др Иван Јордовић, Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет

 

Зоја Бојић је лепим језиком, јасним излагањем, широким знањем античке књижевности и уметности, као и историје уметности, приближила стручном читаоцу, али и широј читалачкој публици свет антике. Својом ерудицијом, избором илустрација и коментарима, истакла је вредности античке културе и уметности, које су током векова биле узор европској култури. Ова књига по свом садржају, концепцији и пратећем научном апарату представља изузетно корисно, значајно и занимљиво штиво које се прати без даха.

Др Мирјана Глигоријевић Максимовић

О аутору
Др Зоја Бојић је историчар уметности, виши научни сарадник и предавач на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју. Аутор је књига Сунце јужног неба, поглед на уметност у Аустралији данас, Српска књига, Рума, 2003; Stanislav Rapotec, a Barbarogenius in Australian art, Задужбина Андрејевић, Београд 2007; Imaginary homelands – the art of Danila Vassilieff, Задужбина Андрејевић, Београд 2007; Витрувије, О Архитектури, Завод за уџбенике и Досије студио, Београд, 2009; Плиније Старији, О уметности, Завод за уџбенике и Досије студио, Београд, 2011; Greek art and art historiography: definitions; Roman art and art historiography: definitions; The art of observing art; Art curatorship within an outside museum; и Теме и идеје у античкој историогафији уметности (2012. године у издању IСОМ, СIК и Универзитета Сингидунум); и Филострат Старији, Филострат Млађи, О сликарству, Завод за уџбенике и Досије студио, Београд, 2013.