Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
3
10
17
24

Пишталу Награда "Григорије Божовић“

Објављено среда, 30 мај 2018

 Жири за доделу књижевне награде „Григорије Божовић“ за 2017. годину одлучио је да награда за дело остварено у духу прозе Григорија Божовића, коју додељује Дом културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припадне Владимиру Пишталу за вишеструко плодан и подстицајан стваралачки дијалог са мишљу и делом Иве Андрића остварен у књизи Сунце овог дана („Агора“, Зрењанин, 2017).

Жири је радио у саставу: Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија).

Образложење жирија:

Иако је у поднаслову одређена као „Писмо Андрићу“, ова слојевито и сложено грађена, жанровски отворена књига, изграђена је на двострукој основи. Један њен део подразумева целокупно литерарно дело нашег великог писца: његове тематске преокупације и значењске досеге, док други представља разнородне ауторске стилско-језичке и мисаоне, асоцијације варијације и уопштавања у самоизабраним оквирима.
Писана као „књига дубоке оданости“, као неизбежан и нужан разговор са Андрићевим делом и животом, Сунце овог дана својим мисаоним увидима обухвата најистакнутије појединости пишчевог препознатљивог књижевног света и визије, али проницљиво захвата и неке доминантне теме савремености и према њима исказује јасан, критички, ауторски став.
Необична а целовита по свом склопу, изразита по свом књижевно- уметничком приносу, актуелности и укупној вредности, ова књига Владимира Пиштала представља изредно остварење. Истински важан и вредан догађај у нашој књижевности и култури.