Нови роман Елене Феранте - Прича о изгубљеној девојчици

Објављено уторак, 11 септембар 2018

Издавачка кућа Booka објавила је управо роман Прича о изгубљеној девојчици, последњи део највећег књижевног хита у последњих 20 година, напуљске тетралогије започете романом Моја генијална пријатељица, настављене другим делом Прича о новом презимену, па потом и трећим Прича о онима који одлазе и онима који остају.

Четвороделна књижевна сензација продата је у преко шест милиона примерака широм света (од тога два милиона у САД) и преведена је на више од 30 језика. У новембру се очекује приказивање тв серије настале по првој књизи у серијалу и то на станици ХБО која ју је и продуцирала у сарадњи са РАИ.

Четврта, завршна књига у серијалу „Напуљских прича“ представља грандиозно финале највеће књижевне саге 21. века.

Елена и Лила су сада у зрелим годинама и њихови животи долазе у фазу озбиљних расплета. Елена се након удаје, рађања детета и књижевног успеха вратила у Напуљ да би била са човеком кога је одувек волела. Лила је у међувремену постала успешна предузетница што је само увлачи дубље у свет непотизма, шовинизма и криминала који владају њеним делом града. Иако је читавог живота покушавала да га избегне, она сада постаје неспорни лидер у таквом окружењу и после много тешких година може да каже да је коначно успела.

„Блистав, запањујући, изванредан књижевни еп.“
– Мичико Какутани, Тхе Неw Yорк Тимес

„Ово је Феранте на врхунцу њеног сјаја.“
– Елиза Шапел, Ванитy Фаир

Не може се тачно рећи ко је Елена Феранте, особа коју књижевни критичари с различитих страна света сматрају најзначајнијим савременим италијанским писцем. Елена Феранте је, и то је једино поуздано, аутор књига које потписује. Да ли је реч о списатељици, писцу или групи аутора, тешко је рећи, будући да је идентитет скривен. Зато издавач нуди мало тога о ауторки: да је рођена 1943. године у Напуљу и да је мајка. Све остало су само претпоставке извучене из њеног дела. У ретким интервјуима путем електронске поште, Елена Феранте говори о самоочувању и одсуству жеље да се препусти новинарским играма јер оне наводе писце да се понашају онако како читаоци од њих очекују.

Први том из циклуса „Моја генијална пријатељица“ објављен је 2011; годину дана касније други, „Прича о новом презимену“; 2013. трећи део: „Прича о ономе који бежи и који остаје“ и напослетку, 2014, „Прича о изгубљеној девојчици“.

 

Извор: Booka