Софијине мудролије с Марком Kраљевићем

Објављено четвртак, 18 јул 2019

Замисли да си савременик Марка Kраљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке. Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време догађаја које описују народне епске песме. Замисли да имаш сову Софију, мудру пријатељицу која ти поставља питања и задатке.

Kњига Софијине мудролије с Марком Kраљевићем Александре Михајловић, коју је илустровао Михаило Гачић, прича о највећем српском јунаку. Али она је и много више од тога: тражи да се упознаш и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употребиш своју креативност.

Размисли, доцртај, допиши, реши и забави се учећи о Марку Kраљевићу и његовом добу на оригиналан начин.

„Са књигом Софијине мудролије с Марком Kраљевићем читалац лагано упловљава у 14. век, делећи догађаје и доживљаје са средњовековним писаром, монахом Лукијаном. Он, већ стар, тражи помагача да доврши рукопис о Марку Мрњавчевићу, свом пријатељу и великом јунаку. Монахова љубимица, сова Софија, слеће на рамена и отвара врата за маштање и истраживање о далекој историји. Она осмишљава квизове и инспирише да се креативно реши сваки задатак. Читалац може да допуни, доцрта и активно учествује у преокрету сваке приче уз поуку шта историја вели“, рекла нам је ауторка. „Ова књига нуди другачији приступ највећем епском јунаку, који пише песме, има библиотеку с ретким књигама, брине о нејакима, разговара за богатом трпезом, оживљава доба витештва, сједињује земље Балкана. Она је едукативна, али бајковито осмишљена. Далека времена, предели и авантуре уз њу ће сваком читаоцу постати ближи. Зато, колико год да је дечја, ову књигу могу и одрасли читати, решавати квизове и подсећати се историјских прилика које су веома важан део наше културне баштине.“

Александра Михајловић је завршила Филолошки факултет у Београду на катедри Опште и српске књижевности са српским језиком. Докторанд је на истом факултету и списатељица. Члан је Удружења књижевника Србије, а предаје српски језик и књижевност у Гимназији у Панчеву. Објавила је два романа: „Запричавање. Заваравање. Завиривање.“ 2012. године и „Kроз прстохват цимета“ 2015. године.

Kњигу Софијине мудролије с Марком Kраљевићем можете пронаћи од уторка 23. јула у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, као и онлајн књижари.