Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Милисав Савић добитник статуете Бранка Радичевића

Беседом књижевника Милисава Савића у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима у петак је свечано отворено 47. "Бранково коло". Највећа песничка манифестација у Србији и окружењу трајаће до 17. септембра.

Савић, коме је за свеукупно књижевно дело уручена статуета Бранка Радичевића, рад вајара Јована Солдатовића, надахнуто је говорио о Радичевићу:

- Кад се каже Бранко, одмах се помисли - песник. А да би то био, мора да буде леп и млад. Уосталом, такав, леп и млад, био је и његов далеки предак Орфеј. У хомеровским годинама пише се нека друга врста књижевности, лирика припада младости. И зато велики лиричари, од Сапфе до Пушкина, од Шелија до Миљковића, никад не старе: увек остају млади - беседио је Савић, коме је признање уручио песник Ненад Грујичић.

На свечаном отварању манифестације, међународна награда "Бранко Радичевић" уручена је руској песникињи Олги Мартиновој. За ову посебну прилику "Коло" је штампало њену књигу песама и есеја "Порука у боци" у преводу Верице Тричковић. Лауреаткиња је говорила о лепоти и значају Бранкове поезије и прочитала његову песму "Кад млидијах умрети" на руском језику у препеву Ане Ахматове.

На свечаности су своје песме у славу Бранку казивали и угледни и награђивани песници различитих генерација: Андреј Јелић Мариоков, Иван Негришорац, Ненад Шапоња, Зоран Хр. Радисављевић, Јасна Миленовић, Верица Тричковић, Ирена Плаовић, Ивана Стојић и Милош Пуђа.

Синоћ у Новом Саду приређени су посебни програми посвећени Милисаву Савићу и Олги Мартиновој, те актуелним добитницима "Печата вароши сремскокарловачке", Милану Пађену и Владану Ракићу, као и младом Милошу Пуђи, добитнику награде "Стражилово" за песнички првенац "Колска игра".

Извор: Новости