Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

"НИНОВЦИ" У ФОНДУ БИБЛИОТЕКЕ: Набављене књиге "Велики рат" и "Посмртна маска"

Библиотека "Милутин Бојић", као и увек, излази у сусрет интересовањима својих чланова. Од пре десетак дана у свих 10 огранака Библиотеке може да се позајми књига Владимира Гаталице "Велики рат", за коју је овај аутор добио престижну Нинову награду.

Такође, од четвртка 7. фебруара 2013. у нашој библиотеци може да се пронађе и књига Ласла Блашковића "Посмртна маска", за коју су гласала два, од укупно пет чланова жирија Нинове награде. Библиотека "Милутин Бојић" уједно је и прва библиотека на територији Града која у понуди има Блашковићеву књигу. 

Велики рат Александар ГаталицаКњига Александра Гаталице "Велики рат" је, како наводе његови издавачи (Моно и Мањана), "епски велик, а савремен роман о највећем
историјском преокрету на почетку двадесетог века.
Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг.
Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе, успевајући да обухвати читаву епоху.
Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим
узалудног хероизма.
Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела".
 
Посмртна маска Ласло БлашковићРоман Ласла Блашковића "Посмртна маска", објављен у издању "Архипелага", савремени је пикарски роман. Полазећи од Новог Сада као стајне тачке која се непрестано напушта и којој се непрестано враћа, јунак овог романа, као некакав модерни номад, у призорима и догађајима, искуствима и открићима у Немачкој, Аустрији, Словенији, Италији или у САД покушава да препозна и исприповеда најузбудљивија искуства модерног света и властитог живота.
Писан у протеклих неколико година, нови роман Ласла Блашковића одликују узбудљива прича, аутентична егзистенцијална снага приповедања, луцидни увиди и језичка атрактивност.
Посмртна маска је роман који ће изазвати читања и тумачења, подсећања и препознавања, открића и узбуђења.