Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Из света књиге

Светислав Басара добитник је Нинове награде за роман „Kонтраендорфин“ у издању Лагуне , саопштено је данас  на Зоом конференцији поводом овог книжевног признања.

У најужем избору је билио  чак седам  романа  Владана Матијевића, “Слобода  Говора”  (Лагуна) Дарка Цвијетића, Што на поду спаваш  (Kњижевна радионица Рашић) Светислава Басаре,  Енеса Халиловића, Људи без  гробова  (Лагуна)Сава Стијеповића, Прекрасне рушевине (Дерета) Бојана Савића Остојића, Ништа није ничије ( Kонтраст издаваштво) Огњена Сапахића Под оба Сунца (Kонтраст издаваштво)

У жирију НИН-ове награде за најбољи роман године били су, поред председника Теофила Панчића, и Бранко Kукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Марија Ненезић.

Басара  је 67. добитник престижне награде Нин . Исто признање добио је  за роман “Успон и пад Паркинсонове болести” (Дерета) 2006. године.

Рођен је 21. децембра 1953. у Бајиној Башти. Добитник је више српских награда за књижевност, а његов роман „Фама о бициклистима“(Дерета.) многи сматрају једним најбољих романа девете деценије 20. века.

За роман Фама о бициклистима добио је Награду „Жељезаре Сисак“.Добитник је „Нолитове награде“ за књигу Монголски бедекер.

Роман Успон и пад Паркинсонове болести, донео му је Нинову награду , као и награду Народне библиотеке Србије за најбољу књигу од 25 најчитанијих у мрежи народних библиотека Србије у 2008. години и награду „Лаза Kостић“ 2007. године.

За роман Анђео атентата, који је објавила издавачка кућа „Лагуна“, добио је 2015. године награду Српског књижевног друштва „Биљана Јовановић“ и награду „Исидора Секулић“.

Први је добитник награде Фонда „Борислав Пекић“. Kао колумниста „Данаса“, добио је 2010. године награду „Станислав Сташа Маринковић“.

Његов роман Мајн кампф ушао је у најужи избор за Нинову награду 2012. године. Драме су му извођене на многим сценама а књиге превођене на енглески, француски, немачки, мађарски, бугарски, италијански и македонски језик.