Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
16
20
22
26
27
28
31

Косри је култни писац египатског порекла, младић од деведесет четири године, који живи у истој хотелској соби још од 1945. године кад је из Каира стигао у Париз. Овај денди – усамљеник, уздигнут у небеса од критике, коме су се дивили Хенри Милер и Албер Ками, написао је до сада свега осам књига, у складу са својом животном филозофијом да лењост није мана већ врста контемплације и медитације.
Пише на француском, али су ликови његових романа смештени у Египат.

У роману "Сироти и горди" Косри варира своју вечиту тему о правди и неправди, о богатима и сиромашнима, од којих ови други маштовитим способностима надмудрују систем и покушавају да моралне вредности поставе на пиједестал који заслужују. У центру приче су гротескне епизоде о богаљима, старцима, сновима, срећи...
Косри је мајстор композиције, а изнад свега врхунски стилиста који не бежи од истовремене „приземности“ употребе проседеа трилера. Иако књига обилује описима беде и бешчашћа, Косријев наивни оптимизам побеђује и на врх вредносног система уздиже ширину духа (своју и јунака романа), а на место које реално заслужују спушта друштвена признања, новац и титуле.