Р. Х. Паласио, Чудо

Објављено петак, 10 мај 2019

Август Пулман је знао да није обичан десетогодишњак. Осим што је на игралишту често крио лице испод астронаутске кациге, радио је све што раде и остала деца његовог узраста: јео сладолед, шутирао лопту и играо игрице на компјутеру. Ипак, навикао је да људи гледају и упиру прстом у њега сваки пут када изађе на улицу. Навикао је и да га називају наказом.

 

Аги је дечак рођен с деформацијом лица због које никада није ишао у школу нити је стицао нове другаре, али се у породичном дому осећао безбрижно и вољено. Међутим, када његови родитељи одлуче да је време да изађе испод стакленог звона и упишу га у школу, почињу Агијеве муке: треба се изборити за своје место у новом окружењу – избећи малтретирање, ругање и одбацивање.

 

Борба с предрасудама не мучи само Агија, већ и његове родитеље, сестру, наставнике и малобројне другаре. Сви они се на различите начине суочавају како са својим доживљајем Агија тако и с реакцијама околине.

 

 

Ракел Харамиљо Паласио је двадесет година радила као дизајнер корица за књиге, све време маштајући да напише и илуструје сопствену књигу. Након дебитантског романа Чудо (2012), по коме је 2017. снимљен и истоимени филм, ауторка је објавила и романе Аги & ја: три приче о чуду (2015), 365 Даyс оф Wондер: Мр. Броwне’с Прецептс (2016) и Wе’ре Алл Wондерс (2017). За изузетно кратко време њена дела достигла су огромну популарност код читалаца свих узраста. Р. Х. Паласио живи у Њујорку, са двојицом синова, два пса и једним мужем.