Библиотека наставила рад са корисницима од уторка, 12. маја.

Детаљније на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Седми по реду добитник Награде „Милутин Бојић“ за младе песнике је Немања Драгаш из Београда, одлучио је жири у саставу Милета Аћимовић Ивков, Слађана Илић и Дарко Даничић.

Драгашев циклус песама под називом „Деоба парампарчади“ оцењен је као најбољи од укупно 56 пристиглих радова. У ужем избору нашли су се циклуси песама „Птичје острво“ Тијане Саватић из Панчева и „Сок од дуња“ Иване Пантелић из Вреоца.

Свечано уручење Награде „Милутин Бојић“ свих претходних година одржавано је 19. маја, кад бибилиотека „Милутин Бојић“ слави свој дан (установљен по дану рођења песника по којем носи име). Међутим, услед пандемије вируса корона и ванредних мера које су још на снази, због чега није могуће организовати скуп у простору библиотеке, принуђени смо да одложимо овај свечани тренутак. Надамо се да ће се ускоро стећи услови да на достојан начин уприличимо свечаност. Том приликом биће представљена и књига „Стаклене маске“ Марка Поропатића, прошлогодишњег добитника Награде „Милутин Бојић“.


О времену одржавања свечаности благовремено ћемо обавестити јавност.

Библиотека почиње рад с корисницима од уторка, 12. маја

Библиотека „Милутин Бојић“ наставља са радом са корисницима од уторка, 12. маја, уз одговарајућа ограничења и, за сад, у следећим огранцима:

Матично одељење, Илије Гарашанина 5. Радно време од 8.00 до 15.00 (понедељак – петак). Тел: 011 324 24 18

Огранак Хаџипоповац, Приморска 22. Радно време од 8.00 до 15.00 (понедељак – петак) Тел: 011 697 41 20

Огранак Ново насеље, Патриса Лумумбе 43. Радно време од 8.00 до 15.00 (понедељак – петак) Тел: 011 2771 280

Огранак Борча, Косте Манојловића бб. Радно време од 8.00 до 15.00 (понедељак – петак) Тел: 2723 988

Огранак Овча, Михаја Еминескуа 78. Радно време од 8.00 до 15.00 (понедељак – петак). Тел: 011 2731 631

Рад осталих наших огранака биће омогућен у најскорије време пошто се обави дезинфекција.

У Матичном одељењу од уторка ће бити могуће само раздуживање књига с обзиром да започињемо рад на ревизији књижног фонда.

Чланове из матичног одељења упућујемо на огранак Хаџипоповац где ће моћи да задуже књиге.

У складу са препорукама Градског завода за јавно здравље обавезне су следеће мере заштите:


    • чланови и запослени морају користити заштитна средства (маске, рукавице),


    • пре уласка у простор библиотеке морају да прођу кроз дезо-баријеру,


    • књиге које се радужују остављају се на за то предвиђеном месту на најмање 24 сата,


    • код задуживања књига обавезно је да чланови на листу, читко, припреме жељене наслове и то предају библиотекарима на за то предвиђеном месту; препоручујемо да се књиге поручују преко наше имејл адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефонске бројеве наших огранака,


    • може да се задужи највише пет књига,


    • читаонице до даљег неће радити, а није дозвољено ни самостално узимање књига са полица (тражене књиге чланови ће добити од особља библиотеке).

Хвала на разумевању!

Kоји су елементи периодног система „угрожени“? Kако се метали међусобно помажу? У каквој су вези метали и мода? Kоји експлозив спасава животе? Kако је царска вода сачувала једну Нобелову медаљу? Kаква је то хладна ватра? Зашто је хелијум „лењ“? Kо сачињава друштво „нај“ елемената?

Одговоре на ова и многа друга занимљива питања наћи ћете у књизи „Хладна ватра“ Јасминке Kоролије и Љубе Мандић. У њој се налазе приче и питалице из света периодног система хемијских елемената.

Ауторке ове књиге сарађују већ четири деценије, а „Хладну ватру“ су посветиле 150. годишњици рођења периодног система елемената, једном од највећих и вечних научних открића.

„Она је омаж творцу и његовом делу, руском хемичару Дмитрију Ивановичу Мендељејеву. Kњига је намењена неуморним и знатижељним радозналцима, веселим кефалопрактикантима свих узраста, који имају интересовање да из различитих углова прошире своје знање о 28 становника периодног система елемената. Приче о елеменатима, најчешће присутним око нас и у нама самима, говоре какве су им животне и неживотне улоге додељене и зашто, али и о опасностима које вребају при дружењу са некима од њих. И не само то, међу страницама ове књиге чекају вас ребуси, анаграми, асоцијације, изреке, умотворине и разне друге занимљивости. А ту су и огледи које, уз мало добре воље, можете извести у својој кухињи“, поручиле су ауторке, које овом књигом желе да мотивишу читаоце да наставе да се интересују за целокупно становништво периодног система да би лакше и боље разумели читав свет.

Јасминка Kоролија је рођена у Београду 1949, у години када је периодни систем елемената славио свој 80. рођендан. Седамдесет година касније, своје дуго годишње наставничко искуство преточила је у приче о елементима периодног система и са најдругарицом написала ову књигу.

Љуба Мандић је рођена 1953. године у Доњем Рајићу. Диплому хемичара, магистра и доктора хемијских наука стекла је на Природно-математичком, односно Хемијском факултету Универзитета у Београду. На истом факултету обављала је своју дугогодишњу наставничку делатност. Истраживачким радом бавила се у области патолошке и токсиколошке биохемије. Објавила је више од 70 научних радова у међународним и националним часописима и више од 100 саопштења на научним скуповима.

Kњигу „Хладна ватра“ можете пронаћи од петка 8. маја у књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.делфи.рс и на сајту www.лагуна.рс.

 

Извор: Лагуна

Продужили смо рок за слање радова на наш песнички конкурс. Своје радове можете послати до 10. маја 2020. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Инстаграм и Фејсбук налог Уз причу је лакше постао је омиљено место за забаву и уживање деце и родитеља. Глумци, писци, водитељи, музичари и спортисти свакодневно се труде да малишанима улепшају свакодневицу и олакшају дане које проводе у кући читајући им песмице и приче.

Песме вољеног дечјег писца Љубивоја Ршумовића најчешће се читају и рецитују. Глумац Виктор Савић је рецитовао малишанима забавну песмицу „Kоњу један“ из књиге „Фазони и форе 2“. Небојша Миловановић је одабрао да прочита „Одакле су делије“, Анђелка Прпић је на посебан начин дочарала песмице „Поврћијада“ и „Рекоше ми буди пекар“, а Наташа Нинковић је прочитала песму „Оглас“.

И сам Љубивоје Ршумовић радо учествује у акцији, па је после приче о деди и дуду изрецитовао деци једну посебну песму – „Ја када удахнем“, јер је у овим тренуцима, како је рекао, најважније бити смирен.

Глумац Андрија Милошевић је најмлађе забавио песмицом коју је сам смислио, а која се налази у његовој чаробној збирци „Kишни глистац“. Песма се зове „Безобразна бубамара“. Из Андријине збирке малишанима је глумац Александар Срећковић прочитао песму о златном змају.

Дивне стихове Мирослава Мике Антића читао је глумац Милутин Милошевић.

Акцији се прикључио и радио-водитељ и уредник Радио Лагуне Игор Бракус. Он је у друштву свог пса малишанима прочитао причу „Ђаво и његов шегрт“, коју су причали још и наши преци, а сада се налази у Лагуниној збирци „Српске народна бајке“.

Акција #узпричујелакше помаже најмлађима да остану позитивни у овим неизвесним и тешким тренуцима. Потрудимо се сви заједно да улепшамо деци дане!

Извор: Лагуна