Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
16
20
22
26
27
28
31

Вечерас, у четвртак 24. маја 2018. у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, у 19 часова одржаће се представљање књиге Неде Ковачевић "Београдски споменарник" 

Гост-домаћин Смиљана Попов

Представљање пројекта "Београдски споменарник" - путовање српском историјом кроз споменике у Београду - с нагласком на недавно објављену Књигу другу.

Разговор, својеврсни интервју с ауторком Недом Ковачевић, води нарочити гост, домаћин вечери Смиљана Попов, вредни чувар Београда и наше историје, аутор емисије „Београд за почетнике“ на ТВ Студио Б.
У паузама између разговора биће приказано и неколико кратких документарних филмова, такође из пројекта "Београдски споменарник", од 413 досад урађених.

"Београдски споменарник" је пионирски подухват, јединствен по томе што су у њему први пут на једном месту сакупљени практично сви споменици и скулптуре са територије Београда. Нико досад није то урадио у овом обиму и на овај начин. Аутор Неда Ковачевић пописала је и све скулптуре које се налазе унутар разних установа.
Kњига прва - Личности у београдским споменицима - садржи фотографије 437 споменика, и, осим основних података о сваком споменику (вајар и година настанка) дати су и биографски и остали занимљиви и мање познати подаци сваке представљене личности. Поврх тога, дат је и бар по један цитат саме те личности, тако да је ова књига и лексикон и својеврсна збирка мудрих мисли великана.
Kњига друга - Остали споменици и друге скулптуре (догађаји, погинули војници и цивили у ратовима, спомен-костурнице, спомен-чесме, алегоријске и украсне скулптуре) садржи њих 555, с ауторкиним фотографијама, а ту су и пригодни текстови.

ДОБРО ДОШЛИ!

 Јубиларно десето издање фестивала КРОКОДИЛ под називом КРОКОДИЛових 10 одржаће се од 15. и 16. јуна на амфитеатру испред Музеја Југославије.

Кроз читања, софа-интервјуе и перформансе представиће нам се Мира Фурлан, Славенка Дракулић, Дубравка Угрешић, Ведрана Рудан, Марко Видојковић, Абдулах Сидран, Марко Томаш, Румена Бужаровска, Марко Шелић Марчело, Дејан Атанацковић, Борис Дежуловић, Њуз.нет са Зораном Кесићем и NewsBar.

Биће представљени и анимирани филм Untravel Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег и књига Ранка Бугарског Говорите ли заједнички?, а вечерње програме фестивала затвориће концерти Краљ Чачка и Бојана Вунтуришевић.

Фестивал КРОКОДИЛ ће и ове године организовати разнолике трибине у оквиру којих ћемо се бавити најактуелнијим друштвено-политичким темама из перспективе културе. Дебатни програм одржаваће се 16,17. и 18. јуна у београдском ЦЗКД-у (Бирчанинова 21).

Јубиларни КРОКОДИЛ је као и претходних година бесплатан и отворен за све. 

Вечерас, у понедељак 21. маја 2018. у матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић" од 19 сати одржаће се представљање збирке песама Наташе Купљеник „С друге стране". 

Вече воде Тамара Лујак и Наташа Купељник.
Улаз је слободан
Добро дошли!

ПРЕГЛЕД КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИХ АКТИВНОСТИ БИБЛИОТЕКЕ МИЛУТИН БОЈИЋ“ У ПЕРИОДУ ОД 21. ДО 25. МАЈА 2018. ГОДИНЕ

 

Матично одељење
Илије Гарашанина 5
тел. 3242-418

Понедељак 21. мај 2018. у 19 часова - Представљање збирке песама Наташе Купљеник „С друге стране". Вече воде Тамара Лујак и Наташа Купељник
Четвртак 24. мај 2018. у 19 часова – Представљање књиге Неде Ковачевић
"Београдски споменарник". Гост-домаћин Смиљана Попов
Петак 25. мај 2018. у 19 часова - Чајанка у 7 код Бојића. Гост: Маја Ђорђевић

Библиотека Борча
Косте Манојловића бб
тел. 2723-988

Среда 24. мај 2018. у 19 часова – Отварање изложбе Љиљане Стеванпвић "Црвено и црно".

 

 

Одлуком стручног жирија у саставу Милета Аћимовић Ивков (председник), Слађана Илић и Дарко Даничић, победник овогодишњег конкурса је Александра Батинић, апсолвент Филолошког факултета у Београду из Азање

Награда „Милутин Бојић“ за младе песнике, коју је 2013. године установила Библиотека „Милутин Бојић“ уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, добила је свог петог лауреата. Одлуком стручног жирија у саставу Милета Аћимовић Ивков (председник), Слађана Илић и Дарко Даничић, победник овогодишњег конкурса је Александра Батинић, апсолвент Филолошког факултета у Београду из Азање.

Циклус песама „Неприпадања“ Александре Батинић оцењен је као најбољи у конкуренцији 126 припселих радова. У најужем избору био је и циклус песама Спасоја Јоксимовића из Мајданпека.

Свечано уручење Награде „Милутин Бојић“ за 2018. годину биће одржано у петак, 18. маја 2018, од 19 часова у матичном одељењу Библиотеке „Милутин Бојић“ (Илије Гарашанина 5) у оквиру прославе Дана библиотеке.

Награда предвиђа да Библиотека „Милутин Бојић“ победнику штампа књигу поезије.

Управо ће пре свечаног проглашења овогодишњег победника конкурса бити представљена књига песама „Ангара“ Ајтане Дрековић, лауреата награде „Милутин Бојић“ за 2017. Представљање књиге почиње у 18 сати у матичном одељењу Библиотеке „Милутин Бојић“.

Добро дошли!