Програм "Опаске о Византијској музици" померен је за уторак 17. септембар 2019. у 19 часова.

Kњижевна награда Светозар Ћоровић ове године је додељена Слободану Владушићу за роман Велики јуриш

Према једногласној одлуци жирија, ова књига је најбоље прозно дело објављено између две манифестације Ћоровићевих сусрета писаца Српска проза данас.

Владушићев роман је исприповедан у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом светском рату. У рано пролеће 1916. године, поручник Милош Војновић опоравља се на Kрфу, у вили Ахилеон, од преласка преко Албаније. Ту упознаје необичну Холанђанку Фани де Грот и постаје очевидац самоубиства српског мајора кога нико није ословљавао по имену.

Напета потрага за изгубљеним писмом које је остало иза мајора Војновића ће водити кроз улице Kрфа, до врхова Kајмакчалана, а затим назад, до солунских кабареа и Солунског фронта. Његова судбина ће се преплитати са животима Станислава Kракова, војводе Вука, мајора Kалафатовића, као и са акцијама тајанственог бугарског официра кога ће пратити у стопу, да би се, на крају пута, суочио са маглом.

Извор: Лагуна

Комплетно издање (64 броја) од данас је доступно нашим корисницима у завичајној дигиталној колекцији. Бројеве можете прегледати и претражити у тексту на овом линку.

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу током октобра месеца и Дечје недеље организује Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ у циљу подстицања савременог стваралаштва код деце помоћу техничко-технолошких иновација.

Тим поводом Библиотека расписује наградне конкурсе из три области стваралаштва (литерарно, филмско и ликовно):

- „Kњига на филмској траци“ - конкурс за трејлер о књижевном делу,

- „Чуј ме свете!“ - литерарни конкурс и

- „Чуј ме свете!“ - ликовни конкурс.

Kонкурс је отворен до 24.9.2019. године.

 

 

ПРЕГЛЕД КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИХ АКТИВНОСТИ БИБЛИОТЕКЕ „МИЛУТИН БОЈИЋ“ У ПЕРИОДУ ОД 7. ДО 13. СЕПТЕМБРА 2019. ГОДИНЕ

 

 

Матично одељење

Илије Гарашанина 5

тел. 3242-418

 

Понедељак 9. септембар 2019. у 19 часова – Представљање романа Мирославе Радојевић „Успавај ме нежно“. О роману говоре Љупка Вујичић, Веља Жуњић и ауторка

Четвртак 12. септембар 2019. у 19 часова – Опаске о... византијској музици. Гост Никола Попмихајлов, оснивач Српског византијског хора „Мојсије Петровић“