Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
7
8
9
11
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Књижевница Дубравка Угрешић враћа се на сцену најличнијом и најособенијом књигом до сада. Лисица је и роман, и аутобиографија и путопис и много више од тога. Ауторка се на духовит начин обрачунава са савременом књижевном сценом и глобалним трендовима, не без ироније на свој и на рачун свих оних који покушавају живети од креативног стваралаштва у свету који признаје само успех и новац

О КЊИЗИ

Лисица зна многе ствари, а јеж само једну. Тај грчки афоризам послужио је Ајзаји Берлину да подели писце у две групе: оне који пишу и делују користећи се једном идејом – јежеве, и оне разноврсне, вишеструке – лисице. Поигравајући се многострукостима, показујући величанствен реп и мењајући маске, путујући литерарно и стварно од Јапана преко многих руских класика до Набоковљевих америчких авантура, или пак бесмислених представљања књига у данашњем свету, Дубравка Угрешић пише роман о приповедању.

Шта је књижевност данас, која је њена улога и, још важније, која је улога писца, да ли је он(а) само кловн који путује светом, могу ли се уопште још причати приче, да ли је могуће само тако створити роман и исприповедати причу, те ко има контролу над текстом, аутор или прича сама ‒ све су то питања која покрећу Лисицу. Поигравајући се Ицх-формом, без имало патетике, препуна финог хумора, суптилне ироније, књижевних и теоријских референци, Лисица је величанствена посвета писцима и писању, оним важним, незаобилазнима, онима чије приче мењају читатеља. Такве приче стварају само бриљантни приповедачи, а Дубравка Угрешић је без сумње међу њима.


О АУТОРКИ

Дубравка Угрешић, књижевница, научница, публицисткиња. Ауторка је књига Поза за прозу, Штефица Цвек у раљама живота, Живот је бајка, Форсирање романа-реке, Амерички фикционар, Култура лажи, Музеј безувјетне предаје, Забрањено читање, Министарство боли  и других. Живи и ради у Амстердаму.

Вечерас, у четвртак 12. октобра 2017, у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, у 19 сати биће престављаа књига Мирка Шкиљевића „И пре и после“.
"Овај колоплет различитих књижевних врста - породични роман са елементима крими романа је веома интересантан, јер читалац чак ни на самом крају романа, који је релативно срећан, али и поприлично "отворен" за евентуалне наставке или закључке читаоца, баш као и у току саме фабуле не може ни да се наслути шта ће су у наставку догодити. У том поигравању са читалачким очекивањима лежи највећи квалитет прозе Мирка Шкиљевића."
O књизи говоре Зоран Илић, Тамара Лујак и аутор
Из рецензије Марине Ђенади

Мирко Шкиљевић је рођен 1959. у Београду. 2011. објављен му је роман "Наредни ће бити бољи". 2014. објавио је роман "Могу то и ја". Заступљен је у Зборнику кратких прича Најкраће приче 2011. Објављивао је у електронским часописима Креативни магазан, Прозаонлајн...

 

 

У петак 13. октобра у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије гарашанина 5, од 19 сати биће представљен роман Марјам Мантеги "Улица добре среће"


У својој првој књизи – мемоарима, Марјам читаоце упознаје са сударом различитих култура и традиција (ауторкино порекло је микс јеврејског, персијског и курдског), одрастањем, (само)спознајом и (само)прихватањем, искрено проговарајући о једном од највећих проблема жена широм света – раку дојке.
Ова књига није скуп медицинских или алтернативно-медицинских савета како победити болест. Ауторка кроз своја искуства сведочи, како ју је боравак на Балкану обликовао у психички снажну жену, те како је успела да тренутни пораз претвори у животну победу.

Марјам Мантеги (1973) је адвокат, аутор и активиста за људска права. Рођена је у Техерану, у Ирану. У својој петој години, услед Иранске револуције, избегла је у Канаду, где данас живи. Дипломирала је право на Универзитету у Торонту и Универзитету у Виндзору. Људска права студирала је на Оксфорду.
О књизи говоре Тамара Кучан и Карло Астрахан

 

 

 

Вечерас, у уторак 10. октобра 2017. у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, у 19 сати биће престављена књига афоризама Душана Лончара "СЕР-БИА друга-чија?".

О књизи говоре мр Дивна Бијелић, Драгољуб Дража Петровић и аутор.
Улаз је слободан
Добро дошли!

 

ПРЕГЛЕД КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИХ АКТИВНОСТИ БИБЛИОТЕКЕ „МИЛУТИН БОЈИЋ“ У ПЕРИОДУ ОД 9. ДО 13. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ


Матично одељење
Илије Гарашанина 5
тел. 3242-418

Уторак 10. октобар 2017. у 19 часова – Престављање књиге Душана Лончара "СЕР-БИА друга-чија?" О књизи говоре мр Дивна Бијелић, Драгољуб Дража Петровић и аутор
Четвртак 12. октобар 2017. у 19 часова – Престављање књиге Мирка Шкиљевића „И пре и после“. O књизи говоре Зоран Илић, Тамара Лујак и аутор
Петак 13. октобар 2017. - Представљање књиге „Улица добре среће“, иранске ауторке Марјам Мантеги. О књизи говоре: Тамара Кучан, Карло Астрахан и ауторка