Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Нова књига писца Ратка Дангубића Херцеговина управо је објављена у издању Архипелага у новој едицији Манускрипт.

Дангубићева Херцеговина је узбудљива поема о митској, историјској и савременој Херцеговини. Херцеговина је поема о патњи и љубави, о дугом трајању историје, о вечном искуству мита, о памћењу које се не може одбацити. У овој поеми, на позадини савремених збивања и искушења, лирске експресије и епског замаха, оживљају ликови из историјске прошлости и одјекују умножени гласови, како савремени, тако и они који долазе из минулих времена.

Написана као тридесетоделна поема, Херцеговина је са мноштвом својих ликова, сенки и гласова једна врста ораторијума и драмски интензивног сусрета са одјецима историје у савременом тренутку. У овој необичној и густој поеми стапају се и прожимају различите слике стварне и митске Херцеговине.

Полазећи од старих митова Дангубићева поема стиже до сасвим нових прича, али и од херцеговачких јама из Дугог светског рата до прича које се никада до краја не могу испричати.

Манускрипт је песничка едиција у којој ће се објављивати књиге песама у библиофилском издању са цртежима познатих савремених уметника.
Поема Херцеговина Ратка Дангубића објављена је са колорним цртежима Снежане Вујовић Николић.

 

Замисли да си савременик Марка Kраљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке. Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време догађаја које описују народне епске песме. Замисли да имаш сову Софију, мудру пријатељицу која ти поставља питања и задатке.

Kњига Софијине мудролије с Марком Kраљевићем Александре Михајловић, коју је илустровао Михаило Гачић, прича о највећем српском јунаку. Али она је и много више од тога: тражи да се упознаш и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употребиш своју креативност.

Размисли, доцртај, допиши, реши и забави се учећи о Марку Kраљевићу и његовом добу на оригиналан начин.

„Са књигом Софијине мудролије с Марком Kраљевићем читалац лагано упловљава у 14. век, делећи догађаје и доживљаје са средњовековним писаром, монахом Лукијаном. Он, већ стар, тражи помагача да доврши рукопис о Марку Мрњавчевићу, свом пријатељу и великом јунаку. Монахова љубимица, сова Софија, слеће на рамена и отвара врата за маштање и истраживање о далекој историји. Она осмишљава квизове и инспирише да се креативно реши сваки задатак. Читалац може да допуни, доцрта и активно учествује у преокрету сваке приче уз поуку шта историја вели“, рекла нам је ауторка. „Ова књига нуди другачији приступ највећем епском јунаку, који пише песме, има библиотеку с ретким књигама, брине о нејакима, разговара за богатом трпезом, оживљава доба витештва, сједињује земље Балкана. Она је едукативна, али бајковито осмишљена. Далека времена, предели и авантуре уз њу ће сваком читаоцу постати ближи. Зато, колико год да је дечја, ову књигу могу и одрасли читати, решавати квизове и подсећати се историјских прилика које су веома важан део наше културне баштине.“

Александра Михајловић је завршила Филолошки факултет у Београду на катедри Опште и српске књижевности са српским језиком. Докторанд је на истом факултету и списатељица. Члан је Удружења књижевника Србије, а предаје српски језик и књижевност у Гимназији у Панчеву. Објавила је два романа: „Запричавање. Заваравање. Завиривање.“ 2012. године и „Kроз прстохват цимета“ 2015. године.

Kњигу Софијине мудролије с Марком Kраљевићем можете пронаћи од уторка 23. јула у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, као и онлајн књижари.

 

 

ПРЕГЛЕД КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИХ АКТИВНОСТИ БИБЛИОТЕКЕ „МИЛУТИН БОЈИЋ“ У ПЕРИОДУ ОД 24. ДО 28. ЈУНА 2019. ГОДИНЕ

 

 

Хаџипоповац

Приморска 22

тел. 69-74-120

 

Уторак 25. јун 2019. у 19 часова – Поетско вече: Данијел  Јукић, Милош Настић и Иван Деспотовић. Водитељ Валентина Новковић.

 

 

Представљање збирке сонета Наде Караџић „Немири душе“ одржаће се у библиотеци на Хаџипоповцу у петак 21. јуна 2019. у 19 сати.

Улаз је слободан.

Добро дошли!

Представљање песничког опуса Гордане Опалић и Димчета Милошевског одржаће се у библиотеци на Хаџипоповцу, Приморска 22, у уторак 18. јуна 2019. у 19 сати.

Улаз је слободан

Добро дошли