Поводом доделе 66. НИН-ове награде данас је у Библиотеци „Милутин Бојић“ у Београду отворена изложба „Нинова награда – писци, дела, критичари“.

 

Изложена су сва награђена дела, почев од „Корена“ Добрице Ћосића, који је био први добитник 1954. године, до актуелног романа „Пас и контрабас“ аутора Саше Илића.

 

Изложбом је обухваћена и мање позната НИН-ова награда за публицистику „Димитрије Туцовић“, која се додељивала од 1975. до 1990. године, а чији лауреати су, између осталих, били Едвард Кардељ, Стипе Шувар, Владимир Гоати, Љубинка Трговчевић...

 

Поставка је приређена у новој галерији у холу Библиотеке „Милутин Бојић“ и трајаће до краја марта.

Вечерас, у уторак 21. јануара 2020. у 18 часова, у библиотеци на Хаџипоповцу биће одржано представљање песничке збирке Војкана Миленковића „Кошмари под измештеним небом“.

Гост: Биљана Станојевић. Водитељ: Валентина Новковић.

Улаз је слободан

Добро дошли

ПРЕГЛЕД КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИХ АКТИВНОСТИ БИБЛИОТЕКЕ „МИЛУТИН БОЈИЋ“ У ПЕРИОДУ ОД  20. ДО 24. ЈАНУАРА 2020. ГОДИНЕ

 

 

 

 Матично одељење

Илије Гарашанина 5

тел. 3242-418

 

 

Петак 24. Јануар 2020. у 19 часова – Књижевни портрет Биљане Миловановић Живак. Говоре: Тамара Крстић и Александра Дракулић

 

 

 

Хаџипоповац

Приморска 22

Тел. 6974-120

 

Уторак 21. Јануар 2020. у 18 часова – Представљање песничке збирке Војкана Миленковића „Кошмари под измештеним небом“. Гост: Биљана Станојевић. Водитељ: Валентина Новковић.

 

 

 

 

 

На иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије, Завод за проучавање културног развитка расписује јавни позив за

Књижевни конкурс
„НОВИЦА ТАДИЋ“
за младе песнике

Конкурс се расписује у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени, а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику. Конкурс је први пут расписан 2018. године.

Право учешћа на конкурсу имају сви песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

Необјављене рукописе песничких збирки, обима до пет ауторских табака, аутори треба да доставе у једном штампаном примерку, на адресу: Завод за проучавање културног развитка, Риге од Фере 4, 11 000 Београд (са назнаком: за конкурс „Новица Тадић“), као и у електронском облику, у PDF формату, на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (уз напомену у предмету писма: За конкурс „Новица Тадић“).

Радови треба да буду потписани пуним именом и презименом аутора. На првој страници штампаног рукописа и рукописа у PDF формату, поред наслова и имена аутора, треба да буде наведена његова поштанска адреса, електронска адреса и контакт телефон. Уз електронски примерак рукописа аутор треба да достави и скенирану копију личне карте. Аутор на конкурс може послати само један рукопис.

Раније објављивани и награђивани радови, као ни избори из претходно објављиваних збирки песама неће бити узимани у обзир.

Петочлана комисија ће прегледати све приспеле радове и изабрати највише три рукописа, а резултати конкурса ће бити објављени најкасније до Светског дана поезије, 21. марта 2020. године.

Добитници ће бити награђени плакетом са ликом Новице Тадића и објављивањем награђених рукописа у оквиру едиције „Присуства“, названој по првој песничкој збирци Новице Тадића, покренутој у оквиру издавачке делатности Завода за проучавање културног развитка.

Рок за слање рукописа је 12. фебруар 2020. године.

Све додатне информације о конкурсу могуће је добити путем електронске адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 011 2637 565.

Роман Дневник друге зиме култног аутора средње генерације у Србији Срђана Ваљаревића биће у продаји од 30. децембра.

Меланхолични јунак овог романа је усамљеник који води дневник о свом лутању Београдом док се опоравља после тешке болести. Опоравља се од својеврсне одузетости ногу до које је довео његов алкохолизам; заправо, може се рећи да изнова учи да хода. У ширем смислу: и да мисли, да осећа, да живи.

Ваљаревић као прозни писац можда је и најјачи баш у својству уличног ходача-приповедача. Неоптерећен баластом стилских и реторичких фигура, он описује и промишља свакодневне призоре града током зимских месеци 2004/2005. године и тако исцртава истовремено топографију сопствене душе и упечатљиву слику свога времена.

„Дневник друге зиме“ је заправо дневник борбе за живот, за нови почетак; након разорног свакодневног уништавања алкохолом, које га је довело до тешке болести и инвалидских колица, аутор не описује само како поново учи да хода него и како га је болест променила.

Извор: Лагуна