Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
16
20
22
26
27
28
31

Вечерас, у четвртак 24. маја 2018. у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, у 19 часова одржаће се представљање књиге Неде Ковачевић "Београдски споменарник" 

Гост-домаћин Смиљана Попов

Представљање пројекта "Београдски споменарник" - путовање српском историјом кроз споменике у Београду - с нагласком на недавно објављену Књигу другу.

Разговор, својеврсни интервју с ауторком Недом Ковачевић, води нарочити гост, домаћин вечери Смиљана Попов, вредни чувар Београда и наше историје, аутор емисије „Београд за почетнике“ на ТВ Студио Б.
У паузама између разговора биће приказано и неколико кратких документарних филмова, такође из пројекта "Београдски споменарник", од 413 досад урађених.

"Београдски споменарник" је пионирски подухват, јединствен по томе што су у њему први пут на једном месту сакупљени практично сви споменици и скулптуре са територије Београда. Нико досад није то урадио у овом обиму и на овај начин. Аутор Неда Ковачевић пописала је и све скулптуре које се налазе унутар разних установа.
Kњига прва - Личности у београдским споменицима - садржи фотографије 437 споменика, и, осим основних података о сваком споменику (вајар и година настанка) дати су и биографски и остали занимљиви и мање познати подаци сваке представљене личности. Поврх тога, дат је и бар по један цитат саме те личности, тако да је ова књига и лексикон и својеврсна збирка мудрих мисли великана.
Kњига друга - Остали споменици и друге скулптуре (догађаји, погинули војници и цивили у ратовима, спомен-костурнице, спомен-чесме, алегоријске и украсне скулптуре) садржи њих 555, с ауторкиним фотографијама, а ту су и пригодни текстови.

ДОБРО ДОШЛИ!