Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
23
24
25
27
30

Љубавна поезија код Бојића

Сутра, у петак 22. септембра, у Матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, у 19 сати одржаће се Бојићев поетски кутак. Овога пута биће представљена антологија песама Гордане Симеуновић "Најлепше љубавне песме српских песникиња".
Учествују: Гордана Симеуновић, Драгица Гашпар, Јасмина Малешевић, Мирјана ДаниловиЋ, Ана Никвул, Силвија Монрос Стојаковић, Драгица Ужарева, Јованка Јелић, Биљана Котур, Данило Јокановић, Жељко Медић Жац и Живко Николић.
Уредник програма Карло Астрахан. 


Гордана Симеуновић рођена је 1963. године у Београду. Објавила је збирке поезије: Моја хаљина и ја (Слободна књига, Београд. 2000), Наруквица од слоноваче (Слободна књига, Београд. 2002), Побуна крпених лутака (Народна књига, Београд. 2005), Подно мирног сна (Књижевна академија и аутор, Београд. 2008), Време хлебова (Књижевна заједница Југославије, Београд. 2009), Бука живота ( Књижевно друштво ,,Свети Сава“, Београд. 2015).
Приредила је панораму Најлепше љубавне песме српских песникиња (Граматик, 2013). Њена поезија је превођена на енглески, француски, шпански и шведски језик. Заступљена је у књижевној периодици, зборницима и антологијама.
Члан је Удружења књижевника Србије. Живи и ствара на Умци, недалеко од Београда.

У матичном одељењу Библиотеке "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, вечерас, у четвртак 21. септембра 2017. године, у 19 сати одржаће се представљање пете збирке песама аутора Срећка Алексића из Београда.
Учествују: Васа Радовановић, књижевник и технички уредник књиге, Пламенка Вулић Ђого, професор српског језика и књижевности, Вера Понти, новинар, публициста и један од рецензената, Оливера Шестаков, песник и рецитатор, Срећко Алексић, аутор.
Музичка пратња: Мирослав Ћосовић, клавир, Дунавске виле - два женска гласа у етно-мотивима песме.
Модератор Олга Јечменица
Улаз је слободан
Добро дошли!

Библиотека "Милутин Бојић" пронашла је писмени задатак из српског језика, који је Милутин Бојић написао као ученик београдске реалке. Тема задатка је била околина Београда. Овај рад ће убудуће бити у нашој дигиталној библиотеци, а овом приликом објављујемо његов транскрипт. 

 

Писмени задатак из срп. језика на течајн. испиту Београдске Реалке


Околина Београда

ПОШТОВАНИ ЧЛАНОВИ!

Приморани смо да вам се обратимо са молбом за коју смо заиста мислили да је непотребно уопште и помињати. 

 

Књига у библиотеци представља заједничко добро, и према њој се треба тако и односити. То углавном подразумева свест о томе да ће исту књигу и после вас неко пожелети да прочита.

Сваком читаоцу треба дозволити да сам одабере омиљене одломке, цитате, реченице, да закључке извуче сам, без ичије сугестије. Сигурни смо да вам је позната слика човека који чита. То је свет затворен за спољне утицаје. Зато вас молимо да се уздржите од потребе да утичете на следећег читаоца и у књизи не остављате своје коментаре, не подвлачите омиљена места, јер ТИМЕ САМО СКРЕЋЕТЕ ПАЖЊУ НА СЕБЕ, ГУРАТЕ СЕ ГДЕ ВАМ МЕСТО НИЈЕ - У ТУЂИ ЗАТВОРЕНИ СВЕТ. Оставите и другоме право да ужива у књизи и сам извуче своје закључке тако што га нећете подвлачењем наводити на своје.