Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Јуче смо на округлом столу у Народној библиотеци "Радоје Домановић" у Лесковцу покренули иницијативу "1000 књига за ВИ" - локалне библиотеке праве нови датасет за тренирање модела вештачке интелигенције (ВИ)!

Колеге из наведених библиотека обезбедиће монографске публикације из својих дигиталних колекција:
Библиотека "Радоје Домановић" Лесковац,
Народна библиотека Крушевац,
Народна библиотека Пирот,
Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље,
НБ "Стефан Првовенчани" Краљево,
Библиотека "Милутин Бојић" Београд

Иницијатива "Колекције као подаци - Collections as Data" покренута је 2016. године у исто време када је машинско учење и израда модела ВИ "експлодирала" у свету. Наше колеге су препознале значај дигитализоване грађе културног наслеђа и покренули ову иницијативу са идејом да ефикасно и квалитетно своје дигиталне колекције припреме и понуде у одговарајућим форматима.

Модели ВИ се пуне подацима доступним са веба (углавном са вебсајтова) саме информације су упитне па се десило када сам поставио упит "Ко је Милутин Бојић?" добио одговор да је познати фудбалер.

Улога библиотека у ери брзог развоја модела ВИ управо и јесте она од памтивека, да буде релевантан извор информација и података. 

Да наши писци и уметници не буду спортисти када упитамо ВИ ко су били, пошаљите ваше дигитализоване монографије.

Формати који су пожељни:
- PDF са могућношћу претраге у тексту
- alto.xml добијен из процеса OCR-a
- текстуални фајлови

Неопходно је да за наведене публикације имате сагласност за публиковање, или су публикације у јавном домену према Закону о ауторским правима.

У овој првој фази идеја је да прикупимо 1000 књига (може и више!), како би се дефинисао процес обраде, поставио темељ за даљи развој и формирала заједница која може да постане важан део процеса унапређења ВИ.

Следеће фаза је прикупљање локалне штампе, па зборника и других сличних публикација....

Придружите нам се!

Све информације о иницијативи и начину достављања публикација јавите се на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.