Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Wednesday, April 24, 2024, 7PM (19.00)

"Milutin Bojić" Library, Ilije Garašanina 5

Hans-Georg Moeller: Is AI intelligent?

Moderator: Ljubiša Bojić, Institut for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade

Host: Andrija Sagić

Are Large Language Models (LLM) like Chat GPT and algorithms really best understood in terms of artificial “intelligence,” or is this a rather unfortunate and misleading metaphor? The presentation will argue (following Elena Esposito) that LLMs have no intelligence and don’t think but, instead, communicate. At least as of now, they can be understood as a kind of “jargon machines” whose usability is rather limited.

Hans-Georg Moeller is a Professor at the Department of Philosophy and Religious Studies at the University of Macau. He authored numerous books including Profile Yourself:
Identity after Authenticity, Genuine Pretending: On the Philosophy of the Zhuangzi (both with Paul D’Ambrosio), The Moral Fool: A Case for Amorality, and The Radical Luhmann (all with Columbia University Press). He is content creator of the YouTube philosophy channels Carefree Wandering and Philosophy in Motion.

This event is co-organized by Serbian Branch of the Millenium Project.

 

Четвртак, 14. март 2024. у 13 сати
РТС Клуб – зграда Радио Београда (улаз из Светогорске)

Мирко Бојић
ДАЉЕ ОД КРАЈА СВЕТА

Говоре
ЗОЈА БОЈИЋ
РАДОМАН КАЊЕВАЦ
ПРОФ. ДР ВЕСЕЛИН КЉАЈИЋ
РАДОВАН ПОПОВИЋ
ЈОВИЦА КРТИНИЋ
БИЉАНА БОШЊАК ДРАГАНОВИЋ

Издавачи: Библиотека Милутин Бојић и Радио-телевизија Србије • прво издање – 2023

Мирко Бојић (1932-2020) био је новинар, дописник, уредник и писац новинске куће „Политика“. Књига у издању Библиотеке Милутин Бојић и РТС Издаваштва је избор његових репортажа из разних крајева света објављених у Политици, Илустрованој Политици и НИН-у у вишедеценијском периоду између 1963. и 1998. године. Овај избор је само мали део Бојићевог новинарског опуса. У првом тому књиге „Даље од краја света“ су репортаже из Африке, који отварају репортерски записи из Сахаре 1963. године. У другом тому књиге „Даље од краја света“ доносимо Бојићеве репортаже понајвише из Совјетског Савеза. С правом у овом делу књиге доминирају написи о овој великој земљи, коју је Бојић походио много пута и у њој био веома поштован (о чему сведоче признања која је добијао од колега из некад великог њузмагазина Агањок). Књига новинских репортажа Мирка Бојића, која се чита са вером у лепоте света и радост живота, говори о томе да реч није била само на почетку, него да ће она бити и на крају. Читајући ову збирку узбудљивих утисака о природи и људима, пола века након што су ове новинске репортаже написане, још једном се можемо уверити како свему пролази време – људима, државама, обичајима и навикама – али речи су оно што и данас, након толико година, успева у нама да пробуди занос, узбуђење и лепоту, на исти начин на који је аутор, пишући и путујући, не раздвајајући посао и задовољство, доживљавао неке важне догађаје, пределе и људе.

Страна 1 од 3