Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Четвртак, 14. март 2024. у 13 сати
РТС Клуб – зграда Радио Београда (улаз из Светогорске)

Мирко Бојић
ДАЉЕ ОД КРАЈА СВЕТА

Говоре
ЗОЈА БОЈИЋ
РАДОМАН КАЊЕВАЦ
ПРОФ. ДР ВЕСЕЛИН КЉАЈИЋ
РАДОВАН ПОПОВИЋ
ЈОВИЦА КРТИНИЋ
БИЉАНА БОШЊАК ДРАГАНОВИЋ

Издавачи: Библиотека Милутин Бојић и Радио-телевизија Србије • прво издање – 2023

Мирко Бојић (1932-2020) био је новинар, дописник, уредник и писац новинске куће „Политика“. Књига у издању Библиотеке Милутин Бојић и РТС Издаваштва је избор његових репортажа из разних крајева света објављених у Политици, Илустрованој Политици и НИН-у у вишедеценијском периоду између 1963. и 1998. године. Овај избор је само мали део Бојићевог новинарског опуса. У првом тому књиге „Даље од краја света“ су репортаже из Африке, који отварају репортерски записи из Сахаре 1963. године. У другом тому књиге „Даље од краја света“ доносимо Бојићеве репортаже понајвише из Совјетског Савеза. С правом у овом делу књиге доминирају написи о овој великој земљи, коју је Бојић походио много пута и у њој био веома поштован (о чему сведоче признања која је добијао од колега из некад великог њузмагазина Агањок). Књига новинских репортажа Мирка Бојића, која се чита са вером у лепоте света и радост живота, говори о томе да реч није била само на почетку, него да ће она бити и на крају. Читајући ову збирку узбудљивих утисака о природи и људима, пола века након што су ове новинске репортаже написане, још једном се можемо уверити како свему пролази време – људима, државама, обичајима и навикама – али речи су оно што и данас, након толико година, успева у нама да пробуди занос, узбуђење и лепоту, на исти начин на који је аутор, пишући и путујући, не раздвајајући посао и задовољство, доживљавао неке важне догађаје, пределе и људе.

БГ ПРАКСА - прилика за студенте Универзитета у Београду

Универзитет у Београду и Град Београд позивају студенте завршних година основних и мастер студија да постану део 12. генерације полазника програма универзитетске радне праксе БГ ПРАКСА и искористе прилику за стицање радног искуства у струци. Овог лета на преко 110 места у институцијама и предузећима града Београда студенти Универзитета у Београду имаће прилику да обаве тромесечну радну праксу. Свим полазницима програма током три месеца трајања праксе биће обезбеђена новчана надокнада. Ангажовање у програму, као препозната релевантна ваннаставна активност студената Универзитета у Београду, носи и додатне /некумулативне/ ЕСПБ бодове.
Сваки полазник праксе имаће непосредно одређеног ментора из реда запослених у градским предузећима, установама културе, библиотекама, музејима, секретаријатима градске управе и општинама које учествују у програму.
У програму ове године учествују следећа предузећа: ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈП „Градско стамбено” , ЈКП „Београд пут“, ЈП „Београдска тврђава“, ЈКП „Ветерина Београд“, ЈКП за јавне гараже и паркиралишта „Паркинг сервис”, Туристичка организација Београда, ЈКП „Погребне услуге”, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, ЈП за управљање јавним путевима „Путеви Београда“, Привредно друштво Зоолошки врт града Београда; градске општине Савски венац, Звездара, Младеновац, Барајево и Земун;

установе културе: Библиотека града Београда, Библиотека „Милутин Бојић“, Библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, Дом омладине Београда, БИТЕФ театар, Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Историјски архив Београда, Кућа легата;

Канцеларија за младе, Градско веће, као и 14 секретаријата и служби Градске управе.

Конкурс са свим детаљима о локацијама и позицијама за праксу, описом посла, условима за сваку позицију и потребним документима налази се на сајту Центра за развој каријере, на страници razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa. На истој страни сајта истакнути су важни датуми везани за процес пријаве, предселекцију, селекцију, одговори на најчешће постављена питања, линк ка пријавном формулару за конкурс, као и “Водич кроз конкурс” са позицијама организованим према факултетима.

На конкурс се могу пријавити заинтересовани студенти завршних година основних и мастер студија у складу са наведеним условима конкурса за расписане позиције. 

За све кандидате неопходно је да приложе скенирану потврду о редовном студирању са одговарајућег факултета.

Конкурс је отворен од 5. априла до 7. маја 2023. године, а први дан праксе биће 1. јул 2023.

О ПРОГРАМУ БГ ПРАКСА:
Програм се реализује од 2010. године захваљујући успешној сарадњи Универзитета у Београду и Града Београда, а осмислио га је Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду. Програм је резултат заједничког настојања да што већи број студената Универзитета у Београду стекне практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и тако унапреди своје академско образовање; проистекао из потребе да се што већем броју младих људи са универзитетском дипломом пружи подршка у професионалном усавршавању, али и препознавање важности идеје да концепт друштвено одговорног пословања постане интегрални део пословних стратегија јавних предузећа у Београду.

Страна 1 од 2