Библиотека наставила рад са корисницима од уторка, 12. маја.

Детаљније на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Календар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Хаџипоповац

Објављено уторак, 08 јануар 2013

Огранак „Хаџипоповац“ налази се у истоименом насељу, о чијем имену се не може са сигурношћу тврдити одакле потиче. Претпоставља се да је насеље добило име по неком Цинцару који се презивао Хаџи Поповац, а који је од Турака купио парче земље, у то време „далеко“ од Београда, и на њему се населио. Данас је то урбани део Београда који се налази у централном делу општине Палилула.

Сам огранак се налази у језгру окружења Рузвелтове, Цвијићеве, Здравка Челара и Прерадовићеве улице. Близина Новог гробља, парк „Ослободиоци Београда“, истоимена основна школа, хала Пионир, обданиште „Мали Принц“ чине смернице помоћу којих члановиме упућујемо на огранак.
Огранак "Хаџипоповац" основан је 1948. године, а у саставу Библиотеке „Милутин Бојић је од 1957. године. Некада је то била предратна кафана која је претворена у библиотеку. У таквом облику је постојала до данашње модерне грађевине, која покушава да врати сјај некадашњег места, које је било једно од најбоље снадбевених библиотека у граду.
Оно што овом огранку даје посебну драж, јесте што је у њему (у старом објекту библиотеке) снимљена чувена сцена између Славка Штимца и Неде Арнерић у филму "Варљиво лето `68".
У наше верне чланове, који су се остварили у литерарном смислу, убрајају се г-дин Ненад Илић, ђакон и писац дела "ЦАРСКИ ДРУМ". Г-ђа Јасминка Петровић, чије књижевно стваралаштво одушевљава млађи нараштај. Њене се промоције такође одвијају у самом огранку „Хаџипопац“, где Јасминка и као члан сврати и задужи себе неким насловом из фонда библиотеке. Оно што је увек актуелно и поред свих њених романа јесте "СЕКС ЗА ПОЧЕТНИКЕ", који је преведен на 26 језика. Такође, ту је и писац Карло Астрахан, чији је роман "ПАГАНСКА КЊИЖАРА" промовисан у матичном одељењу библиотеке и који је пријатељ оба огранка.
Оно што је најсадржајније у огранку јесте непрекидна сарадња у свим облицима са школом "Ослободиоци Београда".
Ту су и књижевни сусрети, као и литерарне вечери, којима смо се последњих година помало шкрто и штуро посвећивали. Скоро па са свим учитељима и наставницима сарадња се одвија у склопу програма "ЧАС У БИБЛИОТЕЦИ".

  • Библиотекар: Бранко Јечменица

Број чланова: 951

Радно време:

понедељак-уторак 12-19 часова
среда-петак 8-15 часова
субота (прва у месецу) 8-14 часова

Адреса: Приморска 22

Телефон: +381 11 697 41 20 

За сва питања, примедбе, похвале пишите нам на имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.