Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Сећање на Бранимира Брану Шћепановића

Отишао је један од последњих великих, Бранимир Брана Шћепановић. Аутор великих дела "Уста пуна земље", "Смрт господина Голуже", "Искуљење". Имали смо част да са њим априла 2016. проведемо незаборавно вече. Био је то један од његових последњих јавних наступа.

Бранимир Шћепановић преминуо је у Београду, 30. новембра 2020.

Рођен је у Подгорици 19. априла 1937. у Зетској Бановини, у тадашњој Краљевини Југославији.

Остварио се у књижевном и филмском стваралаштву. Поред романа "Уста пуна земље", за који је 1974. године добио Октобарску награду града Београда и који га је прославио у свету (преведен на преко 30 језика), остаће упамћен и као аутор новеле "Смрт господина Голуже", према којој је редитељ Живко Николић снимио истоимени филм. Занимљиво је да је овај филм доживео запажену екранизацију и у Америци 1997. године (под насловом "Џулијен По"). Екранизован је и његов роман "Искупљење" у швајцарско, немачко, француској копродукцији.

Целокупно књижевно стваралаштво Бранимира Шћепановића:

Пре истине, приповетке (Београд, 1961);
Срамно лето, роман (Београд, 1965);
Уста пуна земље, роман (Београд, 1974);
Смрт господина Голуже, и остале приповетке (Београд, 1977);
Искупљење, роман (Београд, 1980).

Шћепановић се окушао и као филмски сценариста. Његово свакако најзначајније остварење је сценарио за чувени ратни филм "Сутјеска" (поред њега, на сценарију за овај филм су радили и Сергеј Бондарчук и Миљенко Смоје). Осим овог, Шћепановић је написао сценарије за следеће филмове:

Срамно лето;
Време леопарда;
Оно море;
Како умрети;

Један од последњих јавних наступа Бранимира Шћепановића био је 21. априла 2016. године у Библиотеци "Милутин Бојић". Том приликом о књижевном стваралаштву Бранимира Шћепановића говорио је проф. др Мило Ломпар, аутор предговора књиге изабране Шћепановићеве прозе "Оно друго време" објављене у едицији "Коло" Српске књижевне задруге.

Уместо последњег поздрава, позивамо Вас да погледате ово незаборавно вече са Бранимиром Шћепановићем у оквиру нашег програма "Слободно код Бојића".

Вјечна му памјат!