Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Дан библиотеке - Програм

Дан библиотеке "Милутин Бојић" ове године обележавамо целодневно. Сви догађаји реализују се у матичном одељењу у Илије Гарашанина 5.

Изложба 130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА АУТОРА „ПЛАВЕ ГРОБНИЦЕ“ од 19. маја до 31. јула 2022. године

 

12 часова - Представљање новог дигиталног портала Шекспир и Бојић

гост: Тамара Бутиган Вучај - Начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрофилмовање НБС

 

18 часова - Представљање збирке поезије Александре Јовичић Ђиновић „Тридесете нису оно што смо замишљали“

Овим циклусом песама Александра је 2021. освојила Награду „Милутин Бојић“ за младе песнике. О пезији Александре Јовичић Ђиновић говориће Милета Аћимовић Ивков, Слађана Илић и Дарко Даничић.

Александра Јовичић Ђиновић рођена је 1986. године у Приштини, а одрасла у Ораховцу.
Дипломирала је на Одсеку за општу књижевност и теорију књижевности Универзитета у Београду, мастерирала на Департману за српску књижевност и језик Државног универзитета у Новом Пазару. Објављивала је приче, песме и есеје у регионалним и иностраним зборницима и књижевним часописима. Поезија јој је превођена на енглески и арапски језик.
Добитница је награде „Мак Диздар“ младом песнику за најбољу необјављену збирку песама (Столац, 2017).
На Литерарном конкурсу у част Рада Драинца 2018. године добила је прву награду за есеј.
Добитница је друге награде на конкурсу „Улазница 2020“.
Збирка песама „Лутања“ објављена је и промовисана у Стоцу 2018. године, у оквиру фестивала Слово Горчина, а нашла се у ширем избору за награду „Биљана Јовановић“.
Друга збирка песама, под називом „Наше мале смрти“, објављена је у марту 2020. године у издању Kњижевне радионице Рашић.

 

18.40 - 19 часова - Програм ученика Пете београдске гимназије и ВИС „Ораси“. Проглашење најбољег библиотекара наше библиотеке за 2022. годину.

 

19 часова - Свечано уручење Награде „Милутин Бојић“ за 2022. годину

Како сама каже, глумица по професији а песникиња у срцу, Искра Брајовић девети је по реду добитник Награде „Милутин Бојић“ за младе песнике, одлучио је жири у саставу Милета Аћимовић Ивков, Слађана Илић и Дарко Даничић.
Циклус песама Искре Брајовић оцењен је као најбољи од укупно 53 пристигла рада.
Искра Брајовић је рођена 17.11.1987. Поезију пише од раног детињства. За песму коју је написала као десетогодишња девочица добија 2021. године награду „Бронислава Вајс Папуша“.
2000. године добитница је награде Књижевног клуба „Иво Андрић“.
Српска књижевна задруга и Задужбина Десанке Максимовић су јој 2004. године објавили збирку поезије „Путујући театар снова“.