Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Сто година од рођења Драгослава Андрића (1923-2005): Библиографија и изложба

Библиотека "Милутин Бојић" приредила је библиографију и изложбу дела Драгослава Андрића (10. XI 1923 - 27. V 2005) у част обележавања 100 година од рођења овог великог српског писца, драматурга, лексикографа, публицисте и шахисте. Био је састављач антологије и преводилац уметничке литературе на српски с француског, енглеског, немачког, холандског, руског и других језика. Превео је преко 130 књига поезије, прозе и драме. Поред изграде библиографије, коју је сачинила библиотекар Емила Митић, у галерији наше библиотеке изложене су књиге Драгослава Андрића. Поставку приредила виши библиотекар Олга Јечменица.   

Библиографија обухвата књиге, монографије, чланке, белешке, приказе, писама, интервјуе, објављене у периоду од 1952. до 2020.године. Грађа садржи 236 библиографских јединица чија нумерација тече у континуитету.
Библиографски опис извесног број јединица урађен је са публикацијом у руци, а остало је урађено на основу секундарних извора: библиографија, каталога и интернет каталога. Опис сваке библиографске јединице је на језику и писму на којем је и објављена. Напомене уз главни библиографски опис су на српском језику. 
Библиографска грађа састављена је од девет поглавља:

1. Дела која је написао Драгослав Андрић,

2. Дела која је превео Драгослав Андрић,

3. Песме - превод и избор Драгослав Андрић,

4. Чланци које је написао и превео Драгослав Андрић,

5. Други о Драгославу Андрићу,

6. Дела на Брајевом писму и звучни снимци,

7. Дела Драгослава Андрића на страним језицима,

8. Најава позоришних представа - плакат,

9. Штампане музикалије

КРАТКА БИОГРАФИЈА ДРАГОСЛАВА АНДРИЋА 


Рођен је 10. новембра 1923. године у Чачку. Након завршене Прве београдске мушке гимназије, 1942. године, уписао је енглеску филологију на Филозовском факултету у Београду на Одсеку за енглески језик и књижевност. Истовремено је студирао и драматургију. Његов први посао је био у Београдском драмском позоришту, тада Савременом позоришту, као драматург. Ту је радио 10 година.
Осим за књижевност, Андрић се занимао и за шах. У периоду 1948 — 1981. се активно такмичио, имао је титулу мајстора и био је државни репрезентативац. 
Био је члан Удружења књижевних преводилаца Србије, Удружења књижевника Србије и Српског ПЕН центра.
Драгослав Андрић преминуо је 27. маја 2005. године. Само месец дана раније, посетио је родни град и чачанској Библиотеци даровао око 400 књига из личне библиотеке. Последњи пут се обратио поштоваоцима свог дела на изузетно посећеној књижевној вечери, а публика је могла да погледа и изложбу његових књига у Одељењу за одрасле читаоце Градске библиотеке Владислав Петковић Дис. Њен аутор била је библиотекар мр Маријана Матовић, која је у 14. броју Гласа библиотеке публиковала студиозан преглед живота и рада Драгослава Андрића.