Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Представљање књиге „Осетљивости“ Искре Брајовић, добитнице Награде „Милутин Бојић“ за младе песнике за 2022. годину

У склопу прославе Дана библиотеке „Милутин Бојић“ у петак 19. маја 2023. године с почетком у 12 часова биће представљена књига песама „Осетљивости“ глумице и песникиње Искре Брајовић. Окосницу збирке чине стихови који су међу 53 приспеле пријаве оцењени као најбољи на прошлогодишњем деветом конкурсу за Награду „Милутин Бојић“ за младе песнике.

Свечаност ће бити одржана у матичном одељењу Библиотеке „Милутин Бојић“ у Илије Гарашанина 5. Стихове из награђене збирке, за коју је дизајн корица и оригиналне графике радио Драган Ђурђевић, читаће Искрина колегиница, позоришна, телевизијска и филмска глумицa Нина Граховац.

Искра Брајовић рођена 17. новембра 1987. у Београду. Након Филолошке гимназије дипломирала је, а потом и одбранила мастер рад из глуме. Иако је играла у скоро свим београдским позориштима, одабрала је да се скући у Пужевој кући дечјег позоришта „Пуж“, те да на сцени, а и иза ње, ствара за децу. Поезија је од почетка била паралелна љубав. У основној школи добила је Награду „Иво Андрић”, у гимназији Награду Српске књижевне задруге и Задужбине Десанке Максимовић, а 2021. године добила је признање Бронислава Вајс Папуша, под покровитељством Удружења ромских књижевника. Написала је неколико рецензија за друге, песме су јој се нашле у три антологије и у Kњижевним новинама.

Награда „Милутин Бојић“ за младе песнике установљена је 2014. године уз подршку Министарства културе. После представљања збирке песама Искре Брајовић свечано ће бити додељена награда 10. јубиларном добитнику награде Спасоју Јоксимовићу, песнику из Мајданпека.