Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Концерт Ање Оваскаинен и Татјане Симоновић

У оквиру програма културе и уметности “Слободно код Бојића” вечерас, 5. априла 2016, у 19 часова у Матичном одељењу библиотеке, Илије Гарашанина 5, одржаће се концерт Ање Оваскаинен, виолина, и Татјане Симоновић, клавир. Гост: Вук Оваскаинен, виолончело.
Ања Оваскаинен
 
Ања Оваскаинен рођена је у Београду 2004. године. Од своје седме године свира виолину у класи проф. Биљане Стевановић у музичкој школи "Војислав Вучковић". Добитница је Прве награде на међународном такмичењу ”Моцарт” у Квинто Вичентину у Италији 2013, на републичком такмичењу у Београду 2014, као и на "Стрингфесту" у Сремској Митровици 2015. године. Похађала је семинаре Зорана Миленковића и Дејана Михаиловића. Наступа на концертима организације "АртЛинк" у Скупштини града, Галерији Коларчеве задужбине. Наступала је и у Копенхагену.
Ања је добитница прве награде на такмичењу "Златна сирена" у певању 2014, 2015 и 2016. године, као и повеље "Златан Вауда", која се додељује најбољем ученику фестивала по одлуци стручног жирија, у жанру стари мајстори, класична или савремена соло песма.
 
 
Татјана Симоновић рођена је у Београду, где је завршила музичку школу "Мокрањац" и Факултет музичке уметности у класи проф. Арба Валдме. Од 1995. до 2000. живела је у Данској, где је на Краљевском данском музичком конзерваторијуму магистрирала у класи проф. Хозеа Рибере 1999. Наступала је као солиста и камерни музичар у Србији. У Данској је наступала у Копенхагену, Оденси, Орхусу, Блобјергу, Хорсенсу, Хобру. Као стипендиста Краљевског данског музичког конзерваторијума усавршавала се у Ђирони и Израелу. Добитница је више награда и стипендија Конзерваторијума и различитих приватних фондација у Данској.
Радила је као клавирски сарадник на гудачком и певачком одсеку и као професор клавира и корепетиције у музичким школама "Вучковић", "Мокрањац" и "Манојловић", а као уметнички сарадник на гудачкој катедри на ФМУ у Београду, и од 2010. на ФИЛУМ у Крагујевцу.
Поред музике, бави се и књижевношћу. Објавила је две збирке поезије и две збирке прича. Члан је Удружења књижевника Србије. Повремено објављује књижевне и музичке приказе.
Превела је више књига са енглеског и препевала збирку поезије са данског.
Мајка је двоје деце. Живи у Београду.
 
 
Програм
 
Шарл де Берио: Балетске сцене оп. 100 
Ања Оваскаинен, виолина
Кабалевски: Концерт за виолину и оркестар оп. 48, Ц- дур 
Ања Оваскаинен виолина
Шуман: Адађо и Алегро 
Гост концерта: Вук Оваскаинен, виолончело
Шуман: Арабеска оп 18 
Шопен: Ноктурно оп. 9 бр 1 
Мазурка оп 30 бр 2 
Мазурка оп 33 бр 4