Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Културна заједница Крајине на Хаџипоповцу


У понедељак 2. априла у нашем одељењу на Хаџипоповцу гостује Културна заједница Крајине, која ће у оквиру свог пројекта "Мостови светосавља". представити Друштво књижевника Крајине, чији је слоган овогодишњег представљања "Нека буде љубав".

 

Програм почиње у 17.30.

 Друштво књижевника Крајине - Културна заједница Крајине настало је пре четири године као једна од секција КЗК с тенденцијом окупљања савремених српских писаца са свих простора са којих смо током ратова деведесетих протерани и расељени, а у жељи очувања наше вековне културе и традиције и кроз писану реч. И управо „реч” још једном нам је показала колика је снага путоказа с почетка Светог писма: „На почетку беше реч”, јер реч је као и извориште нашег постања - само љубав. Тако су и наше теме на темеље са мотивима куће, родног краја и породице надоградиле рефлексију и духовност свега лепог што се дало отети времену, нарочито у дескриптивним сликама успомена. А истовремено се рађала тематика захвалности и љубави према Матици, наде у живот сада и овде, одлучно и у инат, нарочито од бомбардовања '99. г. Све ове теме делимо са нашим колегама писцима у Србији и они су уз нас од почетка. Мост двеју пружених руку убрзо су препознали наши писци у расејању, па су мостови најлепших речи српског језика почели да ничу на све стране. Од живота и времена већи - мостови Светосавља! Нека буде љубав изнад сваког зла!
У оквиру програма представуће се вокална група Културне заједнице Крајине „Извор”, инструментални солиста Мирослав Милановић (тамбура) и чланови Друштва књижевника Крајине: Славко Вигњевић, Бранка Влајић Ћакић, Илинка Вуковић, Вјера Гаровић, Душанка Гњидић, Милка Глушац Васић, Далибор Дрекић, Милан Ђерић, Слободан Ђуровић, Љубица Еић Српкиња, Бранко Зрнић, Ане Лазић, Милка Ј. Шолаја, Миливоје Јозић, Боривоје Илић, Жељко Кукић, Анка Куколеча, Русија Маринковић, Недељка Нена Милановић, Никола Рајаковић, Радмила Рашић и Гордана Јеж Лазић. Програм воде Гордана Јеж Лазић, председник Друштва књижевника Крајине и Далибор Дрекић, заменик председника Друштва књижевника Крајине, а делокруг рада Културне заједнице Крајине представиће њен председник, Жељко Кукић.