Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Књижевни разговори на Хаџипоповцу

У уторак 12. септембра 2023. године у 18 часова на нашем огранку Хаџипоповац (Приморска 22) одржаће се Књижевни разговори

Говори:

Искра Пенева

Разговор води:

Валентина Новковић

Искра Пенева (1980, Београд) дипломирала је на Математичком факултету у Београду.Поетичне мисли објављује у дневним листовима и књижевним часописима у земљи и иностранству. Песме су јој преведене и објављене на више светских језика (енглески, македонски, бугарски, албански, шведски, исландски, корејски, руски, украјински, влашки, пољски, словеначки, румунски, азербејџански, мађарски, италијански, словачки, шпански).Заступљена је у више антологијских избора српске и македонске литературе.


Објављене збирке поезије: „Кутија са девет страна” (2002), „Ватра и лептир” (2004), „Путеви после” (2006, коауторска књига поезије), „Недге између” (2015), „Fiori di luce” (2020, коауторска књига поезије, Италија). Добитница је више признања и награда. Стихозбирка „Недге између” добила је међународну награду за најбољу књигу поезије на Струшким вечерима поезије 2016. године. Члан је међународног уређивачког одбора часописа за културу - књижевност, драмску уметност, филм и издаваштво, „Савремени дијалози” (Македонија) које подржава Министартво културе Македоније. Редовно преводи са македонског, словеначког и енглеског на српски, као и са српског, словеначког и енглеског на македонски језик. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије.