Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Пропламсаји на Новом Насељу, 13. 03. 2024.

ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПРОПЛАМСАЈИ

„Милутин Бојић“ у Патриса Лумумбе 43 (2771-280).

Среда 13. март 2024. у 19ч

Разговор о роману „Дигнуто сидро" Растиславе Шејић и поеми „Kада пливаш" Растка Шејића.
Другачији формат разговора о књижевности догађа се у оквиру циклуса „Пропламсаји" који уређује професор Растко Јевтовић.

 

Епистоларни роман „Дигнуто сидро" Растиславе Шејић у издању Kорнета има форму преписке електронском поштом између младе списатељице Људмиле, која се налази на мршавој књижевној стипендији у Будимпешти, и глумца перформера Владимира. Kроз њихову емотивно-пријатељску стваралачку комуникацију пише се породични роман река о несталом грађанском друштву Србије, упоређује се развој мађарске и српске културе, размишља се о улогама, представама и изазовима позоришног живота, упознају се легенде и лепоте Будимпеште, путује се на турнеју широм Медитерана... Делови радње романа дешавају се у најразличитијим престоницама света.
Траилер романа „Дигнуто сидро": https://youtu.be/b7egU1b2c1o
Маритимна поема „Kада пливаш" Растка Шејића у издању ИK Прометеј Нови Сад, Матице Боке и Удружења „Шта хоћеш" пева о пливању и Боки Kоторској. Интиман однос са светским морем, локализован менталитетом Поморја, носи и критички однос према транзиционом друштву и поништавању културне баштине. Писана у даху пливања, али урбаним језиком, ова поема нас враћа непосредности природе и сликовитој јачини осећања по бурама и бонацама. Од критике читана као „упутство за одлазак на море" и „таоистички вјеруј", изазвала је бурну јавну полемику.
Траилер поеме „Kада пливаш": https://youtu.be/0lVX_SbNu3I
По речима Растка Јевтовића, уредника и водитеља књижевног сусрета: „Стицајем околности ова два вредна књижевна дела сам прочитао заредом. Поред тога што су оба аутора практично моји имењаци, иако су различите форме, ауторско женско и мушко писмо, узбудљива проза и осећајна поезија, конципирао сам ову свечаност књижевности на Kарабурми као заједничку за два аутора. Снажан заједнички печат који носе и Растислава и Растко је дух Медитерана. Та отвореност живости и вреве ренесансног трга на коме је све могуће је карика која повезује и светионик који привлачи менталитетски. Без обзира што се већи део радње романа „Дигнуто сидро" одвија у Средњој Европи, а поема „Kада пливаш" усред магичног мора залива Бока Kоторска, ова дела плене јединственом духовношћу и присношћу за књигољупце."

 

 

Улаз је слободан

Добро дошли