Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Преминула Ружа Станковић, библиотекар у огранку Ново насеље на Карабурми

С великом тугом опраштамо се од наше драге колегинице Руже Станковић, која је преминула 13. октобра 2024. после борбе с кратком и тешком болешћу.

Ружа Станковић (девојачки Штављанин) рођена је 6. децембра 1960. године у месту Властељице, општина Лучани. Основну школу "Вук Караџић" завршила је у Каони, након чега прелази у Београд, где завршава 13. београдску гимназију. Основне студије турског језика и књижевности - преводилачки смер - завршава на Филолошком факултету Универзитета у Београду са звањем професора турског језика и књижевности. 

У Библиотеци "Милутин Бојић" радила је од 15. маја 2007. године, најпре као књижничар и сарадник за културне програме, да би годину дана касније прешла на позицију библиотекара. Претежни део свог радног века у библиотеци провела је у позајмном одељењу Ново насеље, где је с колегиницом Сузаном Вучевић створила праву малу читалачку оазу за овај део Карабурме и организовала и водила богат културни програм.

Поред веома активног односа на пословима библиотекара, Ружа је била вишегодишњи председник Самосталног синдиката културе Библиотеке "Милутин Бојић” и, уопште, веома активна у синдикалној организацији главног града.

Ружа је била друштвено активна и то као члан Демократске странке (одборник 2000-2004. године), члан ресора за културу ДС Вождовац, као и члан школских одбора. Служила се турским, арапским, руским и енглеским језиком, била у Удружењу српско-турског пријатељства "Инат", а кроз програмске радионице у библиотеци држала часове турског језика.

Испраћај за кремацију биће одржан у суботу 19. октобра 2024. на Новом гробљу у Београду у 10.30 часова.

Нека јој је вечна слава и хвала