Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вече путописа Марије Савин

Куба, Тибет, Камбоџа, Јордан, Сирија
Матично одељење Библиотеке "Милутин Бојић", 6. април 2016. у 19 сати
 
Вечерас у Бојићу уживајте у путописима Марије Савин и са ауторком завирите у егзотичне кутке света, од Кубе до Камбоџе.
 
Марија Савин рођена је у Новом Саду. Као гимназијалка била је члан кино-клуба у Новом Саду, писала и фотографисала за омладинске листове. Завршила је средњу музичку школу. Дипломирала је 1965. године на Технолошком факултету у Новом Саду и исте године одлази у Београд.
Поред редовног инжењерског посла бавила се и уметношћу. Била је члан Фото-кино клуба, Кино-клуба 8 при РУ "Ђуро Салај" у Београду. Марија Савин се свеобухватно бавила снимањем филмова, фотографијом, учествовала на фестивалима аматерског филма, изложбама "Жене снимају", писала за бројне часописе, најчешће путописне репортаже (Базар, Нада, Жена, Борба, Фронт, Политика, Илустрована Политика, Политикин магазин, Практика). Дугогодишњи је сарадник Радио Београда (Забавник, Код два бела голуба, Звучна поднебља, Са свих страна меридијана, Ноћ путовања, Светски путник), као и Другог програма Радио Београда. Запажени су и њени путописни филмови на телевизији. Познавање култура и цивилизација света и богата збирка фото-материјала и филмова доводи Марију Савин на подијуме бројних библиотека у Београду и широм Србије, центре за уметност и културу, дечје културне образовне центре, кино-клубове, у Дом војске Србије. Веома су запажени њени наступи у Коларчевој задужбини у Београду.
За залагање у туризму (туристички водич) и доприносу развоја туризма у нашој земљи награђена је Златном значком Туристичког савеза Београда. Добитник је бројних награда на фестивалима аматерског и путописног филма.
Марија Савин је објавила четири књиге путописа "Пут ка Сунцу" 2003. године, "Персија - путовање кроз историју" 2004. године, коауторско издање, "У додиру с небом" 2007. године и "Куба - Тиркиз Кариба" 2013. године, кроз које нам приближава далеке хоризонте снагом проживљених емоција.
 
 
 
Уредник Олга Јечменица
Улаз је слободан
Добро дошли!