Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Казуо Ишигуро добитник Нобелове награде

 Шведска академија за књижевност саопштила је да је британски писац Казуо Ишигуро добитник Нобелове награде за књижевност за 2017. годину.

Награда је додељена писцу "који у романима велике емотивне снаге открива бездан испод нашег илузорног осећаја повезаности са светом", прочитала је образложење жирија Сара Данијус, секретар Шведске академије.

Казуо Ишигуро (1954) је пореклом из Јапана. Дипломирао је на Универзитету Кент 1978. а магистрирао на Универзитету Источне Англије 1980. Каријеру писца започео је 1981. кад је у годишњаку "Stories by New Writers" објавио кратке приче.

Аутор је романа ""A Pale View of Hills", "An Artist of the Roating World", "When We Were Orphans", "Не дај ми никада да одем".

За прва два добио је награде Winfred Holitby Prize и Whitebread Books Prize, а за роман "Остаци дана" добио је Букерову награду.

Часопис "Тајмс" га је 2008. уврстио на листу 50 највећих британских писаца од 1945. Његов седми роман, "Закопани џин", изашао је из штампе у мају 2015. Код нас је овај и романе "Остаци дана" и "Сликaр пролазног света" објавила "Дерета". "Не дај ми никада да одем" објавио је "Плато".

Нобелова награда ће му бити уручена 9. децембра на свечаној церемонији у Стокхолму уприличеној за све лауреате.

Извор: Блиц