Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Роман Дарка Тушевљаковића у ужем избору за италијанску награду Полски кот

 Роман Дарка Тушевљаковића Јаз, који је недавно објављен на италијанском језику, увршћен је у ужи избор за италијанску књижевну награду Полски кот. Ова награда додељује се сваке године за најбољу објављену књигу на италијанском језику од целокупне продукције преведене са свих словенских језика.

У ужем избору ове године налази се укупно десет књига, а поред романа нашег аутора, ту су и књиге Људмиле Петрушевске, Тадеуша Kонвицког, Миљенка Јерговића и Дмитрија Бикова.

Награда Полски кот додељује се на Фестивалу Славика у Торину, фестивалу словенских култура, који постоји од 2010. са циљем да представи књижевност, фотографију, музику, филм и друге уметности словенских земаља. Фестивал траје недељу дана, одржава се крајем марта и почетком априла.

Италијанско издање Јаза објављено је у најпрестижнијој едицији Воланда у којој су у новије време објављене и књиге Марине Цветајеве, Гајта Газданова, Михаила Шишкина, Захара Прилепина, Витомила Зупана или Георгија Господинова.

Тушевљаковић је за роман Јаз, који је објављен у издању Архипелага, добио Европску награду за књижевност у априлу 2017. године.