Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Заточеници географије

У једној од најбољих књига о геополитици Заточеници географије Тим Маршал, водећи ауторитет у питањима спољнополитичких односа са више од 25 година искуства у новинарству, испитује Русију, Kину, Сједињене Америчке Државе, Западну Европу, Африку, Блиски исток, Индију и Пакистан, Kореју и Јапан, Латинску Америку, Арктик – климу, мора, планине, реке, пустиње и границе – да би нам обезбедио контекст који нам често недостаје да бисмо разумели шта се догађа у свету. Објашњава како природне карактеристике ових земаља утичу на њихову снагу и слабости и на одлуке које доносе њихови лидери.

У десет поглавља, свако с одговарајућом мапом, Маршал претреса регионе света и светске силе. У сваком показује како географија не обликује само историју већ и судбину. Зашто је Путин толико опседнут Kримом? Зашто су САД биле предодређене да постану светска суперсила? Зашто се кинески утицај и даље шири? Зашто Европа никада нец́е бити уједињена? Одговоре нуди географија.

Пред читаоцима је изузетан рад, аргументован, поткрепљен, одлично истраживање. Тим Маршал објашњава како политика није ништа без географије, и то јасно и занимљиво.

Kњигу Заточеници географије можете пронаћи од 14. августа у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца и онлајн књижарама.