Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Историја српске дипломатије

Књига Душка Лопандића Време сјаја, време таме, објављена у издању Архипелага, представља историју српске дипломатије у 30 аутентичних историјских прича. Говорећи о „дипломатама у вртлогу историје“, како и гласи поднаслов ове узбудљиве и одлично наописане књиге, Лопандић у својој књизи обухвата огромно историјско време, драматичне промене у њему, укључујући и промене у дипломатском послу, као и портрете најважнијих српских дипломата који су својим радом обележили неке од кључних догађаја у српској историји.

 

Ова књига је дипломатска историја Србије од 13. века до почетка Другог светског рата написана кроз узбудљиве и изнијансиране портрете најважнијих српских дипломата у том периоду: од краља Милутина, преко дубровачких поклисара и Саве Владиславића, Доситеја Обрадовића и Петра И Цетињског, проте Матеје Ненадовића и Илије Гарашанина, Јована Ристића и Стојана Новаковића, до Бранислава Нушића и Милана Ракића, Николе Пашића и Милована Миловановића, Јована Дучића и Јована Јовановића Пижона, Милоша Црњанског и Станислава Винавера, краља Александра Карађорђевића и кнеза Павла, Милана Стојадиновића и Ива Андрића.

Јунаци ове књиге су и византијски посланици на двору краља Милутина у 13. и 14. веку, лутајући витезови и дипломате у доба ренесансе, српске капућехаје и депутати у Истанбулу, посланици и дипломате устаничке Србије, српски представници у Бечу 1814. и 1815. године, учесници девет депутација кнеза Милоша у Цариграду, али и неки од југословенских конзула и дипломата које су нацисти ухапсили и депортовали у логоре у Немачку и Италију.

Међу најузбудљивије странице ове јединствене књиге спадају поглавље о једном месецу у животу Јована Јовановића Пижона, српског посланика у Бечу, од Сарајевског атентата до објаве рата 28. јула 2014. године, или пак поглавље о коначном одбројавању у току десет дана између 27. марта и бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, при чему се упоредо прате дипломатски догађаји на неколико позорница: Београд, Берлин, Рим, Вашингтон, Москва.

Изузетно снажну слику даје и поглавље о „крају једног света“ које описује слику дипломата избеглица на рубу Европе у Лисабону 1941. године, после почетка Другог светског рата, капитулације земље и слома једног света.

Представљајући историју српске дипломатије преко портрета и судбина великих дипломата или пак дипломата који су се нашли усред великих историјских догађаја, Лопандић представља како њихову дипломатску улогу тако и њихову људску судбину. То је поготову очигледно када пише о проти Матеји, Миловану Миловановићу, Милану Ракићу, Јовану Дучићу или Иву Андрићу.

Написана као књига о дипломатском умећу, о великим успонима и поразима, о историјским драмама и изазовима, књига Душка Лопандића показује како дипломатска историја изгледа као узбудљива прича.

Познат као професионални дипломата и стручњак за европско право и међународне односе, Душко Лопандић је написао читав низ књига из области популарне историје, од којих су најпознатије: Летопис великих жупана, Пурпур империје, Ликови и приче из српског средњег века, Династије које су владале Европом и Битке за Балкан.


Извор: Архипелаг