Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Представљена монографија о Хиландару

Монументална монографија „Свети манастир Хиландар – српска царска ларва“ аутора Милета В. Пајића представљена је 21. јануара у амфитеатру Народне библиотеке Србије. 

 

Реч је о краткој историји Свете горе и опису свих њених 20 манастира, као и раскошној причи о Хиландару, јединој српској светињи у аутономној монашкој заједници на Атосу.

Луксузну монографију су на четири језика (српски, руски, енглески и немачки) заједно објавили Службени гласник и Ризница српске духовности, а илустрована је акварелима аутора текста.

Говорећи о Хиландару и Светој гори, протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, главни уредник издања, нагласио је да ова књига представља изврстан духовни водич за оне који нису у могућности да посете ово свето место, али она уједно освежава и сећања оних који су тамо били.

Аутор Пајић истакао је да је књига подељена у три целине – једну посвећену Светој гори са свим њеним православним манастирима, другу која се односи на архитектуру целог манастирског комплекса који има око 40 објеката, док је у трећем реч о благу Хиландара, његовој ризници и легендама.

Према његовим речима, ова монографија настала је такорећи у току једне непроспаване ноћи у којој је Хиландар горео 2004. године, јер је већ сутра у глави имао комплетно сложену књигу са насловом и поглављима.

 

Извор: Службени гласник