Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Изложба „Орнаментима обасјана прошлост“

Са великим задовољством вас позивамо да у галерији Библотеке „Милутин Бојић“, Илије Гарашанина 5, погледате изложбу „Орнаментима обасјана прошлост“. Изложба представља  део заоставштине Милована Арсића (1927-2000), академског сликара и професора универзитета, која се налази у библиотеци  Факултета за образовање учитеља и васпитача. Музеј примењене уметности ангажовао је Милована Арсића да теренским истраживањима и бележењима преслика не само орнаменте са текстилија, већ укупан живописани орнамент.

Орнаменте је Арсић представљао као испуњене квадратне или правоугаоне површине, у марго, тако да се стиче утисак њиховог слободног (неограниченог) простирања. Посебну групу представљају пресликане орнаменталне траке, сликане бордуре. По завршетку пројекта, 1961. године, Милован Арсић и Загорка Јанц организовали су изложбу „Орнаменти са фресака из Србије и Македоније од 12. до средине 15. века".  Године 2013. у Музеју примењене уметности Душан Миловановић приређује изложбу „Освежавање меморије“, уз пратећи каталог. Користи 572 табле које је израдио Милован Арсић, а која се налази у депоу Музеја.


Библиотека Факултета за образовање учитеља и васпитача (Учитељски факултет) чува 288 табли, које је аутор груписао у 13 фасцикли.Табле су димензија 25,5 X 35 цм. Од картона су, ојачане премазом који истовремено пружа утисак зидне површине. На полеђинама табли аутор је записивао податке о месту где се орнамент налази у манастиру или цркви, често са коментарима. Неке табле су комбинација орнамената 2, па и 3 манастира. Већина табли је датирана.

Милован Арсић рођен je 1927. године у Опарићу. Студирао на Академији ликовних уметности у Београду, где је завршио постдипломске студије на одсеку за фреску и мозаик. Био је члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а, професор на Педагошкој академији и Факултету примењених уметности у Београду. Имао је око 40 самосталних изложби у земљи и иностранству , а више пута је излагао и на колективним изложбама УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Иконописао је Цркву Покрова Пресвете Богородице у Београду на Звездари и Цркву у Госпићу, која је на жалост срушена.