Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Библиотека у Борчи привремено затворена због искључења објекта са електричне мреже

Огранак библиотеке „Милутин Бојић“ у Борчи од понедељка 26. октобра 2020. није у могућности да ради с корисницима услед искључења објекта с електричне мреже. Реч је о згради у Улици Косте Манојловића бб (непосредно уз објекат Дома здравља у изградњи), чији први спрат библиотека користи од 2007. године, тј. од њене изградње. Поред библиотеке, овај објекат користи и Пошта Србије, као и удружење особа са инвалидитетом. Зграда је у власништву Градске општине Палилула.

До искључења струје дошло је због тога што је објекат у Борчи од изградње био прикључен на електричну мрежу без одговарајуће дозволе, тј. само са привременим прикључком. Такође, ова зграда до данашњег дана није укњижена. Према најавама надлежних у општини Палилула, у току је поступак легализације објекта, а тек по окончању тог поступка стећи ће се услови за прикључење објекта на електричну мрежу. Очекивано време поновног рада библиотеке је друга половина децембра 2020. године.

Библиотека „Милутин Бојић“ са својим огранцима у Борчи, Котежу, Овчи и Падинској Скели једина је установа културе на левој обали Дунава. Огранак у Борчи један је од најактивнијих огранака наше библиотеке с фондом од преко 10.000 књига. У овом огранку је, пре избијања епидемије, постојала веома жива културна сцена – организоване су радионице, трибине, књижевне вечери, изложбе. Искључењем струје, тј. онемогућавањем рада библиотеке, ово београдско насеље са близу 50.000 становника остало је без свог културног прибежишта. Проблем је тим већи ако се има на уму да су на нашу библиотеку у Борчи упућени ученици из три основне школе у Борчи. 

Овим путем молимо надлежне да чим пре реше овај проблем и омогуће нашој библиотеци несметан наставак рада. Наше кориснике молимо за разумевање и упућујемо их да услуге наше библиотеке користе у огранцима у Котежу, Овчи, Падинској Скели, као и у другим огранцима библиотеке на територији општине Палилула.

Они који су задужили књиге у нашој библиотеци у Борчи не треба да се брину због истека рока за враћање књиге. Књиге ће моћи вратити пошто се нашем огранку омогуће основни услови за рад.