Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Александар од Југославије - нови роман Вука Драшковића

У години када се навршава 130 година од рођења Александра Карађорђевића (1888–1934) Лагуна објављује нови роман Вука Драшковића Александар од Југославије.

Да ли је стварање Југославије било велико дело или трагична заблуда – гласи питање над питањима које сам себи поставља главни протагониста, краљ Александар Карађорђевић, творац и први владар нове државе Јужних Словена на почетку XX века.

Са којим се дилемама носио, са каквим се наслеђем и препрекама сусрео по завршетку Првог светског рата, које су домаће и стране силе ометале стварање велике државе од Солуна до Алпа, која је била његова државна идеја и како је замишљао будућег грађанина земље четири пута веће од предратне Србије – читалац ће сазнати из ове књиге која преиспитује историјску улогу и успоставља људски лик краља Александра Карађорђевића, од стварања Краљевине СХС 1918. до атентата у Марсељу 1934. године.

Како каже Вук Драшковић, писање романа о краљу Александру за њега је био велики изазов, али и ризик. „Изазов, јер је у питању непоновљива и вероватно највећа личност у историји Срба. Ризик, јер је Александар и најоклеветанији војсковођа и државник у историји Срба. Стварање Југославије пре сто година данас се проглашава за највећи Александров злочин и грех. Ако су државице натопљене мржњом, које су настале на рушевинама Југославије, рај који нас је све усрећио, онда је Југославија, заиста, била кобна грешка и гробница, и Срба и Хрвата и Словенаца, и свих осталих у тој некада великој држави.“

Без улепшавања и без омаловажавања, Вук Драшковић нам износи унутрашњу борбу и дилеме регента и краља Александра, прослављеног врховног команданта Српске војске у Великом рату, који нам, у једној драматичној исповести, износи своју визију државе, већ тада угрожене многим пукотинама. „Није Југославија грешка“, говори себи Александар, супротстављајући се својим опонентима. „Грешка смо ми сви, овакви какви смо сада…“

Нови роман Вука Драшковића можете пронаћи од петка 28. септембра у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца и онлајн књижари.

Извор: Лагуна