Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Пешчана граница - нова књига Кристијана Екера

Нова књига Кристијана Екера Пешчана граница објављена је у издању Архипелага у едицији Знакови.

Реч је о књизи путописа, есеја, геополитичких репортажа и прича о непознатим или недовољно познатим крајевима Русије и Централне Азије.
Кристијан Екер је велики путник који годинама предано истражује земље Кавказа, Централне Азије и мало познате крајеве у дубинама Русије. У средишту његових интересовања су „друга Русија“, оличена у Сибиру, Калмикији, Чеченији и области Архангелска, потом Јерменија, Азербејџан, Казахстан и Киргистан.

Из Екерових путовања и истраживања настала је ова узбудљива и откривајућа књига у којој нам писац показује сложену историју и ништа мање сложену стварност ових простора у којима се преламају наслеђе комунизма и уопште историје друге половине XX века и слојеви нових историјских догађаја, елементи старих култура дугог трајања и изазови глобализације нашег времена који, како утврђује Екер, „у суштини, утврђују и појачавају“ разлике међу народима.

Кристијан Екер рођен је у Базелу 1977. године. Докторирао је италијанску књижевност на Универзитету „Ла Сапиенза” у Риму, а сада ради као доцент за италијански језик на Филозофском факултету у Новом Саду.

Екер је написао бројне чланке о позоришту и геополитици, највише се бавећи земљама у којима се културе срећу, а народи понекад и сукобљавају. Пре Пешчане границе објавио је књигу есеја, репортажа и путописа Ветар са копна.

Извор: Архипелаг