Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

АРХИПЕЛАГ: Нове књиге домаћих писаца

Издавачка кућа "Архипелаг" објавила је каталог нових књига домаћих писаца - Виде Огњеновић, Ласла Блашковића, Владислава Бајца, Давида Албахарија, Јелене Ленголд, Борислава Чичовачког, Јелене Росић, Ратка Дангубића, Мирјане Павловић, Богољуба Шијаковића, Предага Ј. Марковића, Николе Моравчевића, Весне Голдсворти и Живорада Недељковића.
1. Вида Огњеновић: Живи примери
Приче 142 стране; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0063-1
Цена: 760 динара; Цена за библиотеке: 532 динара
Нова књига Виде Огњеновић. Премда на први поглед говори о различитим просторима и о различитим судбинама, ово језички изнијансирано и снажно приповедање заправо је сугестивна прича о модерним судбинама представљена кроз неколико портрета јунака који су упечатљиви, стварни и могући, од крви и меса. Те судбине се преплићу и дозивају тако да ове приче обликују готово романескну целину. Јунаци у новим причама Виде Огњеновић налазе се у мрежи многобројних прича које су чули, вести које су дошле до њих, информација које су им промениле живот. У Живим примерима приповеда се постепено, али се утолико напетије и сугестивније оцртавању физиономије јунака и њихове судбине, као и она исклизнућа у тим судбинама због којих прича и настаје, о којима једино и ваља причати. О томе причају нове приче Виде Огњеновић.
 
2. Ласло Блашковић: Посмртна маска 
Роман 152 стране; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0064-8
Цена: 850 дин, Цена за за библиотеке: 595 динара
Нови роман Ласла Блашковића, једног од водећих савремених српских писаца, добитника награда „Стеван Сремац“ и „Борислав Пекић“. Посмртна маска је савремени пикарски роман чији јунак, као некакав модерни номад, полазећи од Новог Сада као стајне тачке која се непрестано напушта и којој се непрестано враћа, у призорима и догађајима у Немачкој, Аустрији, Словенији, Италији или САД покушава да препозна и исприповеда најузбудљивија искуства модерног света. Узбудљива прича, луцидни увиди, језичка атрактивност.
 
3. Владислав Бајац: Гастрономадске приче
Приче 104 стране; Формат: 14x21 цм, Тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0038-9
Цена: 660 динара; Цена за библиотеке: 462 динара
Нова књига Владислава Бајца. После великог успеха романа Хамам Балканија, Владислав Бајац је написао нову књигу испуњену необичним јунацима и савременицима, проживљеним догађајима и најређим открићима. Писане у протеклих неколико година, нове приче Владислава Бајца оличавају узбудљиву номадску потрагу за новим искуствима, културама и просторима. Приче у овој књизи одигравају се у Италији, Словачкој, Кини, Исланду, Француској, Египту, Немачкој, Шведској, али и у Београду. Гастрономадске приче преиспитују стварност, доносе оживљене сцене и призоре из градова и простора кроз које читаоце води ова приповедачка авантура, али нас воде и од аутобиографског казивања до необичних биографија и са Истока и са Запада. У Гастрономадским причама храна има или главну или једну од најважнијих улога. Храна је у овим причама израз свакодневице, али и магије, културе, али и обреда. Радост уживања у малим стварима. Нескривена похвала интими, приватности и личним фасцинацијама. Свет сагледан очима радозналог путника.
 
4. Давид Албахари, Срђан В. Тешин: Старост
Приче 200 страна; Формат: 14x21 цм, Тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0036-5
Цена: 800 динара; Цена за библиотеке: 560 динара
Тематска антологија савремене српске приче коју су приредили Давид Албахари и Срђан В. Тешин. Приређивачи су позвали двадесет једног савременог писца да напишу причу о старости и о томе како они старост виде. Одговарајући на тему ове антологије, позвани писци, при чему је реч о писцима сасвим различитих поетика и сасвим различитих генерација, почев од најмлађих, написали су занимљиве, узбудљиве, веселе, мудре и провокативне приче о старости. У антологији Старост објављене су приче Јовице Аћина, Слободана Тишме, Милице Мићић Димовске, Жарка Радаковића, Давида Албахарија, Светислава Басаре, Љубице Арсић, Михајла Пантића, Јелене Ленголд, Милете Продановића, Зорана Ћирића, Веселина Марковића, Мирка Демића, Илдико Ловаш, Срђана В. Тешина, Угљеше Шајтинца, Саше Илића, Боривоја Адашевића, Енеса Халиловића, Андрије Матића и Миће Вујичића. Приповедајући о старости, писци су у антологији Старост приповедали и о многим другим темама: од политике до историје, од савремених догађаја до фантазмагорија, од непосредних искустава до узбудљивих узлета имагинације.
 
5. Јелена Ленголд: Балтимор 
Роман 128 страна; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0015-0
Цена: 720 динара; Цена за библиотеке: 504 динара
Изврстан роман о три годишња доба у животу једне савремене Београђанке. Пролеће, лето и јесен који се описују у овом роману чине да ова Београђанка јасније него икада сагледа сав свој живот, а поготову да сагледа сопствену свакодневицу. У тој свакодневици она опажа стално понављање истих ствари, у љубави, тако на послу, у породици и пријатељствима, као и у покушајима да се побегне од досаде и равнодушности. Један од најбољих српских романа у последњој деценији.
 
6. Борислав Чичовачки: Расковник
Роман 328 страна; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0043-3
Цена: 960 динара; Цена за библиотеке: 672 динара
Нови роман Борислава Чичовачког, узбудљива прича о одрастању и сусрету са светом од краја осамдесетих, преко ужаса деведесетих, до наших дана, од Сомбора, преко Новог Сада, до Београда и Амстердама, и натраг. Прича о емиграцији модерних времена и повратку, као и о љубави и ужасима историје у личном животу. Непоткупљиво приповедање и о земљи из које јунаци морају да оду пред налетима историјског бесмисла или у њој остају суочавајући се с бедом, ратовима и насиљем, али и о свету у коме започињу и живе своје емигрантске животе. Разапети између искуства које са собом носе и искуства које стичу у емиграцији, између историјских и личних удеса, јунаци Расковника страсно и исповедно казују о драми коју живе. Снажна прича која се тиче свих нас и која обликује велико искуство нашег времена. Поред узбудљиве приче, у новом роману Борислава Чичовачког осваја изузетна моћ лирске експресије да оживи сећања и врати вредност минулом времену. Расковник је претходно објављен у Холандији, где је имао велики успех код публике и критике.
 
7. Јелена Росић: Дан када је Миз Лили постала оно што је одувек била
Приче 104 стране; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0048-8
Цена: 640 динара; Цена за библиотеке: 448 динара
Сугестивно, приницљиво и духовито приповедање о искуству нове емиграције. Приче Јелене Росић на изузетан начин осликавају и драму одласка и драму навикавања на нови свет и живот у њему. Јунаци ових прича су емигранти који су деведесетих година, пред налетима ратова и другог историјског насиља, отишли у Сједињене Државе, да ту започну нови живот без историје, али врло брзо схватају да су се нашли у међупростору између света који су напустили и света у који су дошли. Ова књига дефинитивно потврђује Јелену Росић, ауторку која већ петнаест година живи у САД, као један од најзначајнијих приповедачких гласова у новој српској књижевности.
 
8. Ратко Дангубић: Мoving Day
Роман 192 стране; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0047-1
Цена: 760 динара; Цена за библиотеке: 532 динара
Нови роман познатог савременог приповедача. У неколико укрштених и готово истовремених прича, јунак Дангубићевог романа своди рачуне своје породичне историје и историје балканских ратова деведесетих, као и своје рачуна са Београдом, одакле се спрема да оде у Њујорк. Да ли су егзодуси, прогони и етничка чишћења на Балкану у деведесетим, заправо, исто што и Мовинг Даy, дан када се у Америци људи пресељавају својом вољом? Проницљива, снажна прича и узнемирујућа прича.
 
9. Мирјана Павловић: Трпеза без главног јела 
Приче 120 страна; Формат: 14x21 цм, Тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0044-0
Цена: 640 динара; Цена за библиотеке: 448 динара
Књига Трпеза без главног јела Мирјане Павловић доноси приче једне од водећих савремених ауторки о савремености, транзицији, искуству трећег доба, а највише о љубави и о томе како љубав открити и сачувати у нашем животу.
 
10. Богољуб Шијаковић: Историја : насиље : теорија
Есеји 136 страна; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0039-6
Цена: 710 динара; Цена за библиотеке: 497 динара
Изабрани историософски есеји о обликовању моћи и идентитета у историји, о затвореној интерпретацији историје у теорији „отвореног друштва“, о рату и рационалности, о насиљу у име хуманости, о есхатологичности историје, о смислу памћења као услову разумевања. Посебан део ове књиге представља критика балканистичког дискурса и расправа о феноменологији „другости“ Балкана.
 
11. Предраг Ј. Марковић: Лишће и прашина
Есеји 240 страна; Формат: 14x21 цм, тврди повез; ИСБН: 978-86-523-0067-9
Цена: 780 динара; Цена за библиотеке: 546 динара
Књига есеја, чланака и расправа једног од водећих савремених историчара написаних у протеклих петнаестак година. Хроника свакодневног и политичког живота, историја описана у часу њеног настајања. О Србији у Европи и о односу Србије и Европе, о Србији и њеном региону, о томе које делове своје историје треба да сматрамо добрим, а које лошим, о златним временима и најгорим тренуцима српске историје, о најбесмисленијим биткама XX века, о традицији ратних заробљеника у Срба, о српским геј традицијама, о српском антифашизму, о данашњем српском друштву у историјској перспективи, о Титу. Одлично написани, проницљиви, некад и полемични, ови есеји показују нашу историју и нашу свакодневицу из новог и неочекиваног угла. 
 
12. Никола Моравчевић: Радичево завештање
Роман 180 страна; Формат: 14x20 цм, Брош повез; ИСБН: 978-86-523-0045-7
Цена: 820 динара; Цена за библиотеке: 574 динара
Наставак романа Витез у доба зла и Последњи деспот. Узбудљива слика Србије у XВ веку дата из перспективе мемоарског сећања Радича Поступовића, челника српске војске у доба деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића. Пошто се у позним годинама закалуђерио на Светој Гори, Радич Поступовић, очајан због прилика у Србији, покушава да у сећањима на догађаје у којима је учествовао, почев од Косовског боја, препозна излаз за своју земљу усред историјског вихора.
 
13. Весна Голдсворти: Солунски анђео
Песме 72 стране; Формат: 14x20 цм, Брош повез; ИСБН: 978-86-523-0037-2
Цена: 550 динара; Цена за библиотеке: 385 динара
Прва књига песама ауторке славних књига Измишљање Руританије и Чернобиљске јагоде. Солунски анђео казује узбудљиву причу о једној несталој земљи на Балкану, али и о томе како се учи животу, љубави и писању поезије на новом језику. Песме настајале између два времена и између две културе, српске и енглеске, између Балкана и Британије, Београда и Лондона. 
Награда „Роберт Крошоу“ / Тајмсов избор најбољих песничких књига у 2011.
 
14. Живорад Недељковић: Талас
Песме 116 страна; Формат: 14x20 цм, Брош повез; ИСБН: 978-86-523-0059-4
Цена: 550 динара; Цена за библиотеке: 385 динара
Нова књига песама Живорада Недељковића, једног од најзначајнијих савремених српских песника, добитника награде “Меша Селимовић”, показује дубину и језичку уверљивост његове поезије, али открива и нове теме до којих је његова поезија дошла.
 
Напомена:
Цене у овом каталогу дате су без ПДВ.