Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Владимир Тасић у Архипелагу

Ново издање најпознатијег романа Владимира Тасића "Опроштајни дар" управо је објављено у издању "Архипелага", чиме је овај издавач започео дугорочну сарадњу с овим писцем и објављивање нових и ранијих његових књига.
 
Почињући као роман о породичном животу у поремећеном историјском оквиру деведесетих година, "Опроштајни дар" прераста у узбудљиво и снажно приповедање о драматичној потрази за братом и о искуству нове емиграције.Arhipelag vladimir tasic
После нестанка брата за кога је дубински везан, Тасићев јунак одлази из Новог Сада, у чијој митологији и свакодневици овај роман налази једно од својих плодоносних средишта, да би тек у Канади, у свом сасвим новом животу, који нипошто није ослобођен искустава живота који је напуштен, сазнао праву истину о брату и његовом нестанку. Опроштајни дар који непогрешиво стиже на његову канадску адресу суочиће Тасићевог јунака са судбоносним искушењем и с потресним сазнањем.
Тасићев "Опроштајни дар" је, по неподељеном мишљењу критике, један од најбољих српских романа написаних после 2000. године. За овај роман, објављен првобитно 2001. године, Тасић је добио Награду Радио Београда за књигу године на српском језику. "Опроштајни дар" је увршћен међу десет најбољих српских романа написаних после пада Берлинског зида.
У међувремену, роман је објављен на француском, немачком, енглеском, словачком и словеначком језику. У свим земљама у којима се појавио наишао је на одличан пријем код критике и публике. Поводом француског издања овог романа критичар Либерасиона узвикнуо је: „Браво!“ наглашавајући да се по дубини тишине која следи после читања овог романа „може измерити мајсторство које је показано у њему“. Критичар Обзерватера каже да је Тасићево приповедање „изненађујуће, барокно и судбоносно“, док познати француски критичар Пјер Тибо истиче: „`Опроштајни дар` нуди нам тренутак интензивне спознаје и задовољства.“ Критика, како у Француској тако и у Arhipelag oprostajni darдругим земљама у којима је роман објављен, посебно је наглашавала Тасићево умеће да читаоца води од приче до мита и од дубоко личног до несумњиво универзалног.
"Архипелаг" је недавно потписао уговор за италијанско и македонско издање овог романа, за који су заинтересовани и издавачи из САД, Турске, Чешке и Мађарске.
Поред романа "Опроштајни дар", Владимир Тасић написао је и романе "Киша и хартија", за који је добио НИН-ову награду за роман године, и "Стаклени зид", књиге прича "Псеудологија фантастика" и "Радост бродоломника", као и неколико књига есеја.
Владимир Тасић од 1988. године живи у Канади, где на Универзитету Њу Брансвик предаје математику.