Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Једини човек на континенту у издању Архипелага

Arhipelag logoИздавачка кућа Архипелаг објавила је најпознатији роман награђиване немачке књижевнице Терезије Морe "Једини човек на континенту".

Роман "Једини човек на континенту", за који је Терезија Мора добила награде „Ерих Фрид“ и „Адалберт фон Шамисо“, први је роман ове ауторке преведен на српски језик. Роман је објављен у познатој едицији Златно руно, а преводилац је Мариа Глишић.


Терезија Мора је један од најважнијих нових гласова у савременој немачкој књижевности. Њен нови роман "Чудовиште", који представља наставак романа "Једини човек на континенту", управо је добио награду за најбољи немачки роман у 2013. години.Jedini covek na kontinentu 1

Рођена у Мађарској (1971), Терезија Мора се после политичких промена у Мађарској 1990. године преселила у Немачку. Радила је као сценариста за филмску индустрију и на телевизији. На немачки језик превела је читав низ савремених мађарских писаца попут Петера Естерхазија, Иштвана Еркења или Ласла Дарвашија. Од 1998. године живи као слободни писац и пише на немачком језику.

 

"Једини човек на континенту" је несвакидашњи роман о јунаку који у великој пословној згради ради за једну мултинационалну корпорацију, у којој представља само мали шраф у великом систему и представља најбољи европски роман о искуству корпорацијске стварности. Посреди је изузетна прича о отуђености, празнини и губитку смисла. Главни јунак ради посао у чији смисао није сасвим уверен, он има мало информација, није сигуран шта се све од њега очекује и стално има утисак да му све клизи из руку. Кад почне светска економска криза, јунак одједном схвата да у његовој корпорацији нешто не функционише и он убрзо постаје једини човек те корпорације на европском континенту.


Терезија Мора је од приватне судбине која се одвија у друштвеним и економским изазовима свакодневице направила изузетну причу нашег времена која почива на узбудљивости и снази приповедања, али и на ванредно успелим хуморним обртима који корпорацијског живота дају људску димензију. Криза, која још траје, добила је књижевни одговор какав смо прижељкивали.

 

Пожурите у библиотеку и прочитајте књигу о овој актуелној теми!