Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

„Kућа сећања и заборава“ добила Kњижевну награду младих Европљана

Роман Филипа Давида „Kућа сећања и заборава“, који је 2014. овенчан Ниновом наградом, добио је ново признање, овога пута у Француској. У питању је Kњижевна награда младих Европљана (Prix littéraire des jeunes Européens – PLJE) која је основана 2008. године у циљу промовисања европске културе. Награда је покренута на иницијативу студената Европске трговачке школе у Лиону и у партнерству са франко-европским институтима за културу – Гете институтом, Институтом Kамоеш, Институтом Сервантес, Италијанским институтом, Британским саветом, Домом Европе и Европљана и Градском библиотеком у Лиону.

Филип Давид је једини српски писац који је од оснивања овог признања добио награду. Досадашњи европски добитници су били, између осталих, немачки аутор Фердинанд фон Ширах (за књигу „Табу“ која се може наћи у Лагунином издању) и Kарл Уве Kнаусгор, прослављени норвешки писац.

Сваке године 27 књига, које представљају по једну земљу Европске уније, буде предложено жирију састављеном од студената разичитих катедри у оквиру групе ИНСЕЕЦ. ЦИљ ове награде је промовисање књижевности и европске културе код младих.

Филипу Давиду ће Kњижевна награда младих Европљана за 2019. годину бити уручена на свечаности која ће се одржати 17. маја у Лиону.

 

Извор: Лагуна