Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Нови роман Фредрика Бакмана

После светских бестселера „Човек по имену Уве“ и „Моја бака вам се извињава“, које читаоци у Србији посебно воле, шведски писац Фредрик Бакман доноси нам још један очаравајући роман – „Брит-Мари је била ту“.

У исто време веома дирљива и урнебесно смешна, нова Бакманова књига говори о исконској људској тежњи – да будемо потребни, али и о новим приликама и неочекиваним пријатељствима која нас могу научити томе ко смо заиста и шта смо све у стању да урадимо. „Брит-Мари је била ту“ тако заокружује овај трио тематски сличних књига, у којима су јунаци старији људи, који су принуђени да се сналазе у новим животним околностима пуним изазова.

Брит-Мари не може да поднесе неред. Она увек вечера у исто време и започиње свој дан у шест ујутру, јер се само лудаци буде касније од тога. И није пасивно-агресивна. То нипошто. Мада људи понекад тумаче њене добронамерне предлоге као критику.

У шездесет трећој години свега јој је доста. Најзад напушта свој четрдесетогодишњи брак лишен љубави и проналази посао на једином месту где је то могуће: у Вароши, оронулом насељу разореном економском кризом. За ситничаву Брит-Мари, навикавање на тај нови свет са бучном децом, блатњавим подовима и цимером који је (дословно) пацов неће ићи нимало лако.

Што се тиче самих становника Вароши, на самој ивици очаја предају се баш оном чега се Брит-Мари апсолутно ужасава: великој љубави према фудбалу. Kада локални омладински тим изгуби сваку наду да ће пронаћи тренера, ангажоваће њу.

Бакман и у новом роману проналази пут до нашег срца представљајући нам обичну особу која има нешто врло посебно у себи за шта ни сама није знала да постоји. Баш као и Уве, Брит-Мари је једна од тих особа. У роману Бакман полако руши све зидове које је Брит-Мари изградила око себе како би се сакрила, и проналази у њој нешто драгоцено.

Светска књижевна сензација Фредрик Бакман рођен је 1981. у Стокхолму, где и данас живи са супругом и двоје деце. Започео је каријеру као један од најпознатијих шведских блогера и колумниста. Дебитовао је у књижевности 2012. године, када је објавио међународни феномен „Човек по имену Уве“, продат у више од 4 милиона примерака. Необично смешни, дирљиви и мудри, Бакманови романи су одисеје обичних људи и задивљујуће приче о свакодневној храбрости.

Роман „Брит-Мари је била ту“ можете пронаћи од понедељка 25. марта у свим већим књижарама.

Извор: Танјуг