Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Кула лудака Габора Шејна у издању Архипелага

 Српско издање песничког романа Габора Шејна Кула лудака објављено је недавно у издању Архипелага у едицији Елемент и у преводу с мађарског Арпада Вицка.

Шејнова књига преведена је на више европских језика, а у критици је доживљена као необична сусрет познатог писца са модерном европском историјском и са европском савременошћу. Из поглавља у поглавље смењују се илустрације и снажне песничке слике, историјске реминисценције и фигура лудила као једна од кључних фигура модерне европске историје. Кула лудака вешто повезује најактуелније догађаје са збивањима која су одредила историју Средње Европе.

– У песничком роману Габора Шејна Кула лудака прожима се мноштво гласова: историја и савременост, средњоевропски митови и вести на ЦНН, поезија и роман, сликарство и исповедност, кула и тамница, разум и лудило, стари и модерни градови, традиција и експеримент, авантура и уређеност, стари заточеници и модерни номади, песнички текст и његово самосвесно, ерудицијско коментарисање. Сви ти гласови, међусобно промењени у динамичком односу у који их ставља ова необична и изазовна књига, сабирају се у један ускомешан ток, приповедајући бескрајну средњоевропску причу с којом је неопходно се суочити – каже поводом Куле лудака писац и главни уредник Архипелага Гојко Божовић.

Рођен 1969. године у Будимпешти, где и сада живи, Габор Шејн је песник и прозаиста, писац за децу и драмски писац, критичар, теоретичар и доктор књижевних наука. Шејн ради као професор на Филозофском факултету Универзитета „Лоранд Етвеш” у Будимпешти, где предаје модерну мађарску књижевност. Поред песничког романа Кула лудака, објавио је девет књига песама, књигу политичких есеја Кишобрани на Кошутовом тргу, као и три романа, од којих је најпознатији и најпревођенији Лазаре! Габор Шејн је добитник Награде „Миклош Радноти“, Награде „Сеп Ерно“, Награде Јожеф Атила“ и мађарске Пулицерове награде.