Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Ју Несбе - Магбет

 Вероватно најпопуларнији европски савремени писац трилера Ју Несбе, који ће почетком маја бити гост Лагуне, прикључио се пројекту „Хогарт Шекспир“, у којем савремени писци реинтерпретирају Шекспирова дела. Ју Несбе је написао модеран криминалистички роман „Магбет“.

У Шекспировој трагедији „Магбет“ из 1606. насловни јунак је војсковођа који се бори за шкотског краља. У истоименом роману Ју Несбе представља нам полицајца Магбета опседнутог новим животом с више моћи и већим повластицама. Тако „Магбет“ постаје прича о крвопролићу, о кобном избору и несагледивим последицама које он доноси.

Смештен у оронули, кишни индустријски град седамдесетих година прошлог века, „Магбет“ Јуа Несбеа прати борбу полиције да реши упоран проблем с прометом наркотицима. Корумпирани шеф полиције, који је индустријски град одвукао у мочвару криминала и хаоса, коначно је мртав. То буди наду код грађана, али покреће и нову борбу за превласт. Тржиште дроге контролишу двојица нарко-босова, од којих један – врсни манипулатор по имену Хеката – има везе у самом врху градске власти и намерава да их искористи за своје циљеве.

Хекатин наум се заснива на томе да искористи упорног, лукавог и манипулаторног Магбета, заповедника специјалне јединице склоног насилним епизодама и параноји. За то време Лејди, утицајна власница једног градског казина и Магбетова љубавница, кује амбициозне и убилачке планове. Магбет тако покреће причу о љубави и кајању, политичкој амбицији и похлепи која испитује најмрачније кутке људске природе и тежње злочиначког ума, причу која се чита у даху.

И ову, као и остале књиге Јуа Несбеа у издању Лагуне, превела је Јелена Лома.

Романи Јуа Несбеа продати су у више од 40.000.000 примерака широм света.

Светска премијера романа „Магбет“ Јуа Несбеа биће 5. април када ће се наћи у продаји и широм Србије: у свим књижарама Делфи и Лагуниним клубовима читалаца.