Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

"Муза" - за љубитеље историјских романа

„Муза“ Џеси Бартон одушевиће љубитеље историјских романа и уметности. Говори о давно изгубљеном ремек-делу.

Енглеска, 1967. године. Одела Бастијен је досељеница с Кариба која покушава да се снађе у Лондону. Пошто је почела да ради у угледном Скелтоновом уметничком институту, открива слику чији је аутор наводно Исак Роблес. Тајанствена смрт овог изузетно даровитог младог сликара већ деценијама збуњује уметнички свет. Узбуђење око слике прате интриге око супротстављених прича о њеном открићу. Увучена у сложену мрежу тајни и обмана, Одела не зна може ли да верује било коме – па чак ни својој опчињавајућој старијој колегиници Марџори Квик.

Шпанија, 1936. Олива Шлос, кћерка бечког трговца уметничким делима и богата наследница, стиже с родитељима у Аразуело, сиромашно, немирно село на јужној обали. Зближава се с Терезом, младом слушкињом, и Терезиним полубратом Исаком Роблесом, идеалистом и амбициозним сликаром, који се недавно вратио из Барселоне. Исак је аматер кога покреће револуционарни жар и који сања да постане славан као његов земљак Пикасо.

Тереза и Исак, сиромашна ванбрачна деца локалног земљопоседника, убацују се у породични живот Шлосових и помажу Оливи да прикрије свој таленат за уметност, што ће довести до страшних последица које ће одјекивати кроз многе године што следе.

Бартонова је веома вешта у преплитању историјског контекста и заплета док истражује далекосежност последица обмане, однос између уметника и његовог дела и компликовану путању женских жеља. Урадила је сјајан истраживачки посао како би дочарала два периода 20. века и спојила их у сложену причу о преварама; женски ликови су снажни а описи Лондона из шездесетих и руралне Шпаније на ивици Грађанског рата живописни.

Џеси Бартон је написала романе „Тајна девет соба“ (2014) и „Муза“ (2016). Оба романа су била бестселери Сандеј тајмса и Њујорк тајмса. „Тајна девет соба“ је продата у више од милион примерака, а 2017. је почела да се приказује ББЦ-јева серија по овом роману. Роман „Муза“ је преведен на 38 језика. Џеси Бартон је сарађивала са бројним часописима, укључујући Волстрит џорнал, Индипендент, Вог, Ел, Ред… Харперс базар и Стајлист су објавили и њене кратке приче. Пише и књиге за децу, а тренутно ради на новом роману.

Књигу „Муза“ можете пронаћи од среде 16. маја у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца и онлајн књижари.

Извор: Лагуна