Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Невидљиви човек из Салема

Евро Боок објавио је роман Невидљиви човек из Салема шведског аутора Кристофера Карлсона. Реч је о веома интересантној мешавини трилера и крими романа, препознатљивим за скандинавске ауторе овог жанра.

Крајем лета 2013. млада жена је убијена у Стокхолму, у стану-свратишту који користе жене с улице. Три спрата изнад живи Лео Јункер, полицајац из Унутрашње контроле, најомраженијег сектора полиције, који шпијунира и цинкари сопствене колеге. Још горе од тога, Лео је суспендован због велике грешке: током такозване Готландске афере један полицајац је настрадао, а он је држао пиштољ.

У међувремену, по стокхолмским предграђима почиње потрага за убицом жене, а Лео све озбиљније сумња да је у њено убиство уплетен неко из његовог непосредног окружења. Упоредо с ловом на убице и издајнике, расплиће се и прича о Леовој прошлости.

Кристофер Карлсон рођен је и одрастао у Халмстаду на западној обали Шведске. Дипломирао је криминологију на Универзитету у Стокхолму, где данас предаје.

Године 2013. објавио је први роман из серијала о проблематичном полицијском инспектору Леу Јункеру - Невидљиви човек из Салема. Шведска Академија аутора криминалистичких романа прогласила је ово дело криминалистичким романом године. Годину дана касније, Карлсонов први роман о Леу Јункеру ушао је у ужи избор за угледно признање Глас Ки Аворд.