Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Архипелаг на Сајму књига у Сарајеву

Arhipelag logoИздавачка кућа Архипелаг учествује на Сарајевском сајму књига (26. међународни сајам књига) који се одржава у Центру Скендерија од 23. до 28. априла.

Током Сарајевског сајма књига Архипелаг ће представити своја нова издања из књижевности, историографије, политичке теорије, социологије, филозофије, економије и психологије.
Међу новијим књигама из савремене књижевности Архипелаг ће представити нове књиге прича Давида Албахарија „Пропуштена прилика“, Јелене Ленголд „У три код Кандинског“ и Михајла Пантића „Ходање по облацима“, романе Милете Продановића „Аркадија“ и Владислава Бајца „Бекство од биографије“, управо објављено ново издање романа Срђана В. Тешина „Куварове клетве и друге гадости“, као и један од завршних романа великог писца хиспаноамеричке и светске књижевности Карлоса Фуентеса „Воља и судбина“, једину књигу прича Збигњева Херберта „Краљ мрава“, есеје о књижевности и политици Чарлса Симића „Гледај дуго и нетремице“ и изабране приче Драга Јанчара „Џојсов ученик“.
Међу представљеним књигама наћи ће се и роман Џона Ралстона Сола „Мрачна прикљученија“, у којем је једно поглавље посвећено узроцима и почетку Првог светског рата, као и роман „Једини човек на континенту“ Терезије Море, новог великог имена немачке књижевности, у коме ова ауторка кроз судбину једног јунака у мрежи велике корпорације приповеда снажну причу о актуелној економској кризи.
Посебну пажњу на Сарајевском сајму књига Архипелаг посвећује представљању књига из области политичке теорије, историографије и економије. Међу књигама које ће бити представљене налазе се најзначајнија историја Хладног рата „Глобални Хладни рат“ Ода Арнеа Вестада, утицајна историја Европе у XX веку „Мрачни континент“ Марка Мазовера и „Економска историја Европе у XX веку“ Ивана Беренда. Ту је и управо објављена студија „Акционарство и демократија“ Милка Штимца, за коју је њен рецензент др Џафер Алибеговић, професор Економског факултета у Сарајеву, написао да „показује да парламентарну демократију и слободно тржиште није могуће одвојити, а истовремено очекивати да слободно тржиште функционише“.
За поједине књиге у издању Архипелага постоји значајно интересовање читалаца у Босни и Херцеговини, како кад је реч о књижевности, тако и када је реч о књигама из области политичке теорије, историографије или економије које се налазе у изборима литературе за више факултета у Босни и Херцеговини.
Штанд Архипелага на Сарајевском сајму књига налази се у оквиру Националног штанда Србије.
Сарајевски сајам књига отворен је за посетиоце од среде 23. априла у 10 сати, а церемонија свечаног отварања је истог дана у 18 часова, на презентацијском простору у хали „Мирза Делибашић“.
Учешће Архипелага на Сарајевском сајму књига представља саставни део континуираног наступа ове издавачке куће на регионалним сајмовима књига, при чему су у фокусу сајмови књига у Љубљани, Загребу, Сарајеву, Подгорици, Херцег Новом и Скопљу.