Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Вести

Вести из Архипелага

Arhipelag logoПоред тога што објављује књиге у знаку најбоље маште, Архипелаг у својим едицијама из историографије, политичке теорије, економије и есејистике објављује и књиге у знаку поузданог знања и нових истраживачких и теоријских резултата.

Током 2013. године овај популарни издавач објавио је читав низ важних и изазовних књига о Првом светском рату, о историји Европе XX века, о глобализацији, о глобалној Африци, о најважнијим актуелним политичким и економским процесима који обликују слику и судбину савременог света, али и о великим писцима и уметностима, књигама и подухватима модерног доба.

Погледајте кратак преглед Архипелагових нових књига из историографије, политичке теорије, економије и есејистике, које је ова кућа објавила током 2013. године.


ЕСЕЈИ
►Чарлс Симић „Гледај дуго и нетремице“
Превод са енглеског: Весна и Драшко Рогановић, Ивица Павловић
Страсно и луцидно сведочанство о искушењима модерних времена. О политичкој неодговорности, о војним интервенцијама, о томе ко су данас аутентични сведоци ужаса, о нестанку јавног добра из јавних политика, о новом глобалном таласу песимизма, о маргинализацији знања, о јавним библиотекама које се у Сједињеним Америчким Државама све чешће затварају, о филмовима које не можемо заборавити или о сликама и призорима савременог света које не смемо прећутати. Оживљавање властитих сећања на одрастање у Београду или пак на живот у Европи и потом у Америци.

Збигњев Херберт „Краљ мрава“
Превод с пољског: Бисерка Рајчић
Приче о мање познатим и потиснутим боговима грчке и римске митологије. Занимљиве и духовито написане, Хербертове приче заносно и луцидно приповедају о палим боговима и боговима помрачене славе, о божанствима која су потиснута и занемерана или су пала у немилост моћнијих богова. Јунаци Хербертових прича, које је књижевна критика већ назвала најличнијим делом овог писца, јесу Антај, Триптолем, Терсит, Клеомед, Нарцис, Ендимион, Секуритас, Атлант, Прометеј, Арахна, Хекаба, Фија и многа друга божанства која најчешће нису у првом плану истраживања античке митологије. Херберт је своју књигу прича Краљ мрава, на којој је радио више од двадесет година, означио као „приватну митологију“. Узбудљив митолошки свет у коме постоје много тако људских и сасвим актуелних ствари: од замрачења, потискивања и цензуре до љубоморе, похлепе, освете и обести.

► Адам Загајевски „Одбрана ватрености“
Превод с пољског: Бисерка Рајчић
Нови есеји једног од водећих савремених светских песника и есејиста. О поезији и историји, о идеологији и сумњи, о политици и стварности, о Ничеу и Сиорану, о Чеславу Милошу и Збигњеву Херберту. О томе зашто је поезија почетак сећања и о томе зашто је сумња последња одбрана пред политиком и идеологијом.

► Бошко Крстић „Сребрни оксид“
Приче и есеји о сликама. У Крстићевој књизи оживеле су фотографије и успомене чији су главни јунаци Данило Киш, Јожеф Нађ, Ото Толнаи, Жан-Жак Бувије, Деже Костолањи, Салвадор Дали и Спиридон Митић, Тибор Секељ и Никола Палић, Славко Матковић, „мостарске кише“ и суботичке године. У средишту Крстићеве књиге налазе се градови као што су Београд, Будимпешта, Кањижа, Праг, Париз, Берлин, а најпре Суботица као магично место једног потонулог средњоевропског света.


ИСТОРИОГРАФИЈА
► Роберт Герварт, Џон Хорн „Рат у миру. Паравојно насиље у Европи после Првог светског рата“
Превод са енглеског: Дмитар Тасић
Прво свеобухватно истраживање у европској историографији о таласу паравојног насиља у Европи у деценији после Првог светског рата: од Русије и Украјине, преко Ирске, Финске и балтичких земаља, Немачке и Италије, Пољске и Аустрије, све до Мађарске и читавог Балкана. Зашто крај Првог светског рата није Европи одмах донео мир? Револуције, контрареволуције, етнички сукоби, погроми, ратови за независност, грађански ратови, насиље и сукоби обележили су прве године после рата и променили политички пејсаж Европе.

Приче из историје
► Душко Лопандић „Битке за Балкан“
Приче, хронике и повести о биткама пре и након Косова, о владарима и државницима, о војсковођама и поклисарима, о чувеним јунацима и ратницима, о томе како су Османлије стигле на Балкан, како су по-беђивали и како су почели да губе. Од Ертогрула и Османа до краља Милутина и цара Душана, од архи-епископа Данила до војводе Момчила, од последњих Немањића до последњег јуриша крсташа, од битке на Марици до битке на Варни и друге Косовске битке, од Мехмеда Освајача и Сулејмана Величанстве-ног до принца Евгенија Савојског и неколико опсада Београда. Приче из историје. Историја као прича.

 

ПОЛИТИЧКА ТЕОРИЈА
► Зоран Ћирјаковић „Глобална Африка“
Књига о последицама глобализацијских и модернизацијских процеса подсахарској Африци. Историја глобали-зације у Подсахарској Африци и узбудљива слика њене савремености оптерећене апсолутном бедом, угроженошћу као начином живота и непрестаном борбом за опстанак. Због чега су становници „црне Африке“ највећи губитници у процесима глобализације? Од хронићне беде до невладине државе, од економије опстанка до окултне економије, од „црне Африке“ на Западу до Запада у „црној Африци“, од музике света до глобалног секса, о животу испод дна и о патњи и смеху.

 

ПАМЋЕЊЕ И ДАНИ
► Драгољуб Мићуновић „Живот у невремену“
Мемоари
Прва књига мемоара Драгољуба Мићуновића. Узбудљива слика историјских, политичких, идеолошких, дру-штвених и културних прилика и неприлика, ломова и изазова у највећем делу XX века. Прва књига мемоара обухвата период од 1930. до децембра 1990. године. Причајући о догађајима у којима је био сведок и учесник, Мићуновић реконструише збивања од предратног Скопља, Другог светског рата у унутрашњости Србије и доласка нове власти, 1948, хапшења и Голог отока, преко Београда педесетих и шездесетих година, драматичних збивања 1968. и полицијских и политичких прогона и притисака током седамдесетих и осамдесетих година, година проведених у Немачкој, све до пада Берлинског зида и обнове политичких странака и вишепартијског система. Стотине догађаја, преко хиљаду личности. Занимљиви увиди, утемељена реконструкција збивања, нова слика познатих догађаја, искуство минулог времена. Изазов за савременике, сведочанство против заборава.